27. juli 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Fra åben krig til fuld tillid til ny leder i De Radikale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Fra åben krig til fuld tillid til ny leder i De Radikale

Krænkelsessager har skabt uro i De Radikale de seneste uger. Få et overblik over forløbet her.

Danmark - 18. oktober 2020 kl. 17:51
Af Ritzau

Efter et par stormfulde uger i De Radikale, som flere kommentatorer har kaldt "åben krig", synes krisen at være afløst af håndslag om at genopbygge ny tillid efter et krisemøde søndag.

Få et overblik over forløbet i partiet her:

* 7. oktober holder De Radikale krisemøde i over seks timer om krænkelsessager i partiet.

arrow Læs også: Kommentator: Radikale undgår bødlen i ny meningsmåling

* Efter mødet træder Morten Østergaard tilbage som leder, fordi han for knap ti år siden lagde en hånd på låret af partifællen Lotte Rod. Noget han tidligere har nægtet over for medierne.

* Ifølge flere af mødedeltagerne nægtede Østergaard det først på mødet, indtil Lotte Rod sagde, at Østergaard var krænkeren.

* Den hidtidige næstformand, Sofie Carsten Nielsen, bliver på mødet valgt til politisk leder efter et kampvalg mod Martin Lidegaard.

* 9. oktober skriver Morten Østergaard på Facebook, at yderligere tre kvinder har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra ham i festligt lag.

* Den nyudnævnte leder, Sofie Carsten Nielsen, afviser at have kendt til de nye sager.

* 12. oktober offentliggør partiets sekretariat en redegørelse over partiets håndtering af de tre sager om uønsket seksuel opmærksomhed fra Morten Østergaard.

* Redegørelsen fastslår, at der i alle sager er blevet handlet. Østergaard har fået en reprimande og en indskærpelse af, at det ikke skulle ske igen.

* En ekstern ekspert vurderer i redegørelsen, at en mangel på retningslinjer har svækket håndteringen af sagerne.

* De Radikale oplyser, at Morten Østergaard har sygemeldt sig, og at sekretariatschefen har fået en advarsel håndteringen af klagesagerne.

* Folketingsmedlem Katrine Robsøe (R) skriver på Facebook, at hun er en af de kvinder, som har følt sig krænket af Morten Østergaard. Det skulle være sket, da hun var studentermedhjælper i partiet i 2015.

* 13. oktober får Sofie Carsten Nielsen fuld opbakning af partiets hovedbestyrelse.

* 14. oktober skriver Ida Auken på Facebook mere detaljeret om en af de hændelser, hvor Østergaard er anklaget for at have krænket kvinder. Auken siger, at blandt andre Sofie Carsten Nielsen og landsformand Svend Thorhauge er blevet orienteret om sagerne i 2017. Auken beskylder dem for at have dækket over krænkelser.

* Det afviser Carsten Nielsen, som beskylder Auken for at destabilisere partiet. Også landsformand Svend Thorhauge afviser at være blevet orienteret om krænkelserne.

* Byrødder fra De Radikale giver fuld opbakning til Sofie Carsten Nielsen på møde.

* 15. oktober skriver folketingsmedlem Jens Rohde på Facebook, at hvis Ida Auken smides ud af De Radikale eller bliver "marginaliseret", så vil han også forlade partiet.

* Martin Lidegaard, som tabte valget om lederposten til Sofie Carsten Nielsen, skriver samme dag på Facebook, at han ikke betvivler Ida Aukens fortælling om upassende adfærd fra Østergaard.

* I en skriftlig kommentar siger Sofie Carsten Nielsen, at hun har søgt dialog med Ida Auken uden held. Hun siger, at hun ikke har kendt til en mail fra Ida Auken i 2017.

* 18. oktober holder De Radikale krisemøde. Her får Sofie Carsten Nielsen fuld tillid som politisk leder af partiet. På mødet bliver der givet håndslag på, at tilliden skal genopbygges, lyder det.

Kilder: Jyllands-Posten, DR, Altinget, Ritzau, TV2, De Radikale.

arrow Kommentator ser uløste problemer trods radikal våbenhvile
18. oktober 2020 kl. 21:56 Opdateret: kl. 21:58
arrow Martin Lidegaard bliver i De Radikale
18. oktober 2020 kl. 17:22 Opdateret: kl. 17:24
arrow Sofie Carsten Nielsen fortsætter som leder efter krisemøde
18. oktober 2020 kl. 17:02 Opdateret: kl. 17:04
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?