15. maj 2021
Corona-vaccinen fra AstraZeneca tages ud af det danske vaccinationsprogram. Det er dog ikke helt udelukket, at den kan vende tilbage på et senere tidspunkt, siger direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på pressemøde i Eigtveds Pakhus i København onsdag.
Corona-vaccinen fra AstraZeneca tages ud af det danske vaccinationsprogram. Det er dog ikke helt udelukket, at den kan vende tilbage på et senere tidspunkt, siger direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på pressemøde i Eigtveds Pakhus i København onsdag.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Foreløbig pause for AstraZeneca-vaccine i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Foreløbig pause for AstraZeneca-vaccine i Danmark

Vaccine fra AstraZeneca tages ud af det danske vaccineprogram efter bivirkninger med blodpropper.

Opdateret 14. april 2021 kl. 14:34
Danmark - 14. april 2021 kl. 14:25
Af Ritzau

Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen har onsdag valgt at droppe vaccinen fra AstraZeneca fra det danske vaccinationsprogram.

* Ifølge Sundhedsmyndighederne er der sammenhæng mellem vaccinen og tilfælde af sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper, blødning og lavt antal blodplader.

arrow Læs også: Droppet vaccine forsinker dansk kalender

* Beslutningen betyder, at alle, der er 16 år eller ældre, kan forvente at få et tilbud om vaccination senest i slutningen af juni.

* Sundhedsstyrelsen forventer, at alle, der tager imod tilbuddet, vil kunne være færdigvaccineret omkring starten af august.

* Sundhedsstyrelsens beslutning betyder, at alle bookede tider og invitationer til vaccination med vaccinen fra AstraZeneca bliver aflyst.

* De personer, der har modtaget første vaccination med AstraZeneca, vil senere modtage tilbud om vaccination med en anden vaccine.

* Personer, der tidligere har været inviteret til første vaccination med AstraZeneca, men fik invitationen aflyst, vil blive visiteret på ny ud fra en vurdering af den aktuelle epidemisituation.

* Trods beslutningen udelukker Sundhedsstyrelsen ikke, at vaccinen fra AstraZeneca kan tages i anvendelse på et senere tidspunkt, hvis situationen ændrer sig.

* Trods beslutningen er Sundhedsstyrelsen enig i det europæiske lægemiddelagenturs (EMA) overordnede konklusion om, at AstraZenecas fordele i forbindelse med bekæmpelsen af covid-19 pandemien fortsat opvejer risikoen for alvorlige bivirkninger.

* De danske myndigheder skal dog se dog på risici på individ-niveau ved vaccinen. Det vejer så tungt for de danske myndigheder, at man har valgt at stoppe brugen af vaccinen. Det betyder dog ikke, at de danske myndigheder er uenige med EMA, siger enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Tanja Erichsen.

* Dermed sætter de danske myndigheder nu et foreløbigt punktum for AstraZeneca-vaccinen, der kom til Danmark den 6. februar. Det skete efter godkendelse i EU.

* I første omgang blev den kun tilbudt til personer under 65 år. Årsagen var manglende dokumentation for en effekt hos ældre personer.

* Den 5. marts blev anbefalingerne opdateret på baggrund af nye undersøgelser, så den også blev tilbudt til personer over 65.

* Den 11. marts blev vaccination med AstraZeneca sat på pause i Danmark i to uger. Det skete efter indberetninger af alvorlige bivirkninger i form af blodpropper.

* Den 25. marts blev pausen forlænget med yderligere tre uger.

* Den 7. april fastslår det europæiske lægemiddelagentur EMA, at man ser en mulig forbindelse mellem Astrazenecas vaccine og meget sjældne tilfælde af blodpropper. EMA fastholder dog sin anbefaling af vaccinen.

* Den 14. april beslutter Sundhedsstyrelsen så at droppe vaccinen fra AstraZeneca i det danske vaccinationsprogram.

* Vaccinen fra amerikanske Johnson & Johnson er desuden på pause, fordi leverandøren har valgt at sætte leverancerne i karantæne, mens man undersøge bivirkninger.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen.

arrow 70 procent af frontpersonalet i Region Sjælland mangler vaccine
14. april 2021 kl. 19:46 Opdateret: kl. 19:46
arrow Frontpersonale vil have hurtig løsning på AstraZeneca-stop
14. april 2021 kl. 18:07 Opdateret: kl. 18:08
arrow AstraZeneca: Vi anerkender og respekterer Danmarks valg
14. april 2021 kl. 16:57 Opdateret: kl. 16:58
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?