17. februar 2020
Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) kan problemerne med dårlig kontrol af, hvad skatteydernes penge i visse tilfælde er blevet brugt til i Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelse, være større end først antaget. (Arkivfoto).
Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) kan problemerne med dårlig kontrol af, hvad skatteydernes penge i visse tilfælde er blevet brugt til i Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelse, være større end først antaget. (Arkivfoto).
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Det ved vi om mulig svindel i Forsvaret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Det ved vi om mulig svindel i Forsvaret

Kontrolproblemer i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kan være værre end antaget, oplyser minister.

Danmark - 21. januar 2020 kl. 18:53
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I december blev forsvarsminister Trine Bramsen (S) bekendt med, at der muligvis er blevet svindlet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Nu ser problemerne med den mangelfulde kontrol dog ud til at være mere omfattende, end hun først havde antaget.

Der er tale om to sager om mulig svindel i styrelsen, som har ansvar for de mange bygninger, kontorer og anlæg, som det danske forsvar består af.

Myndigheden er i kontakt med mange leverandører og håndværkere. Og det er altså i denne forbindelse, at de formodede svindelsager er opstået.

Her er, hvad vi ved om sagen:

* 5. december kommer det frem, at to medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er politianmeldt for svindel. Det sker, efter at Rigsrevisionen i en undersøgelse afslører, at medarbejdere i årevis kunne bestille varer og tjenesteydelser uden andres indblanding.

* Undersøgelsen bliver sat i gang, efter at en person ved navn Karsten Ravnsgaard opdager mistænkelige indkøbsordrer i styrelsens regnskaber. Han arbejder for et firma i byggebranchen, der har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse som kunde.

* Karsten Ravnsgaard går til Rigsrevisionen med sin viden.

* Det er efterfølgende kommet frem, at Karsten Ravnsgaard tidligere arbejdede som økonomiansvarlig i Holstebro-firmaet Søndergaard El, som siden er blevet beskyldt for at medvirke til svindel med midler i styrelsen.

* Den anklage afviser firmaet.

* I en anden sag om bestikkelse fra 2016 blev to ansatte i styrelsen bortvist og politianmeldt mistænkt for at have svindlet for 1,8 millioner kroner.

* Her rejser anklagemyndigheden den 6. december 2019 tiltale mod i alt fem personer for bestikkelse og groft mandatsvig.

To civilt ansatte i styrelsen er tiltalt for at have modtaget bestikkelse for 1,8 millioner kroner. Desuden er to selvstændigt erhvervsdrivende og en tidligere ansat hos en entreprenørvirksomhed tiltalt.

* 6. december samme år udtaler Statsrevisorerne - statens økonomiske vagthunde - deres skarpeste kritik af den formodede svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

* 9. december oplyser installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen, at den sætter en revisionsundersøgelse i gang. Det gør den, fordi en af virksomhedens tidligere ansatte er involveret i sagen.

Kemp & Lauritzen opdagede sammen med Forsvaret svindlen i 2016. Den ansatte i firmaet skulle angiveligt have svindlet sammen med en fra Forsvaret.

* 10. december holder forsvarsminister Trine Bramsen pressemøde. To chefer - direktøren for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og en ledende medarbejder i departementet - er fritaget for tjeneste, oplyser hun.

Kilder: Ritzau.