29. juli 2021
Mandag meddelte Boris Johnson at den planlagte fulde genåbning af England må udskydes med yderligere fire uger på grund af udbredelsen af Delta-varianten. (Arkivfoto)
Mandag meddelte Boris Johnson at den planlagte fulde genåbning af England må udskydes med yderligere fire uger på grund af udbredelsen af Delta-varianten. (Arkivfoto)
Foto: Frank Augstein/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Det ved vi om Delta-varianten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Det ved vi om Delta-varianten

Den indiske coronavariant vurderes til at være mere smitsom. Flere lande ser en øget smittestigning.

Danmark - 18. juni 2021 kl. 17:06
Af Ritzau

Selv om smittetallene falder, og flere bliver vaccinerede mod coronavirus, er myndighederne i flere lande bekymrede for udbredelsen af den indiske coronavariant, der også er kendt som Delta-varianten.

Myndighederne vurderer, at varianten både er mere smitsom og mere modstandsdygtig overfor vacciner.

Her er et overblik over varianten og dens udbredelse i Danmark:

* Delta-varianten, der første gang blev fundet i Indien, er opdelt i undergrupper. Her blev B16172 til Delta, mens B16171 har fået navnet Kappa.

* Myndighederne holder særligt øje med Delta-varianten, der betegnes som mere smitsom end de andre coronavarianter. Den ser også ud til at øge risiko for indlæggelse.

* Ved fund af coronavarianten er det ikke kun nære kontakter, men også nære kontakters nære kontakter, der skal isoleres og testes.

* Varianten blev første gang fundet i Danmark 2. april 2021. Siden er der konstateret 193 tilfælde af varianten herhjemme, viser en opgørelse fredag.

* Varianten er i Danmark blandt andet konstateret i flere klasser på en skole i Hillerød, to daginstitutioner i Tilst og i Ellevang-området i Risskov. I sidstnævnte blev en børnehave, en vuggestue og en skoleklasse tirsdag sendt hjem, efter der blev fundet to smittede med Delta.

* Mandag valgte den britiske premierminister Boris Johnson at udskyde den ellers planlagte fulde genåbning af England med fire uger. Det skyldes udbredelsen af Delta-varianten, der nu er den dominerende variant i landet.

* Derudover er smitten med Delta-varianten også steget markant i Rusland. Det samme gør sig gældende for Lissabon i Portugal, der fredag har lukket for ind- og udrejser på grund af udbrud med varianten.

* Vaccinerne mod covid-19 ser ud til at være effektive mod Delta-varianten. Men hvor beskyttelsen mod andre varianter indtræder allerede kort tid efter første vaccinestik, skal man være fuldt vaccineret med to stik, før man opnår en tilsvarende beskyttelse mod Delta-varianten, udtalte Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, tirsdag.

Kilder: Statens Serum Institut, Reuters, Sjællandske Nyheder, TV2 Østjylland, nyhedsbureauet dpa, Århus Stiftstidende.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?