12. april 2021
I 2012 besøgte Kinas præsident Hu Jintao og hans hustru Liu Yongqing den verdensberømte seværdighed i København. (Arkivfoto)
I 2012 besøgte Kinas præsident Hu Jintao og hans hustru Liu Yongqing den verdensberømte seværdighed i København. (Arkivfoto)
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Danmark bøjede sig igen og igen for kinesisk pres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Danmark bøjede sig igen og igen for kinesisk pres

I 2002, 2004, 2009, 2011, 2012 og 2013. Flere gange er demonstranter blevet skjult for kinesiske topledere.

Danmark - 05. marts 2021 kl. 12:43
Af Ritzau

Under officielle kinesiske besøg i Danmark er der flere gange grebet ind over for borgernes ret til at demonstrere og ytre sig.

Tibetkommissionen undersøger hændelserne og kigger på politiet, Udenrigsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste, Forsvaret og hoffet.

arrow Læs også: Kinesisk præsidentpar fik platform til Den lille havfrue

En stribe afhøringer blev indledt 7. januar og fortsætter frem til slutningen af maj. Undervejs fremlægges en stribe interne dokumenter fra diverse myndigheder.

De viser, at embedsmænd i Udenrigsministeriet i årevis har været optaget af kinesiske "sensibiliteter" og krav om at blive fri for "fornærmende manifestationer". Fra sympatisører med Tibet eller fra tilhængere af Falun Gong, som er beskrevet som en delvist religiøst funderet bevægelse.

* 2002 - besøg af premierminister Zhu Rongji. 15 gange henvendte kinesiske myndigheder sig om deres bekymring for demonstranter. Den kinesiske ambassade forlangte, at repræsentanter for Falun Gong blev placeret 500 meter fra Radisson Hotel. Politifolk har forklaret, at demonstranter blev anbragt, så de ikke var synlige. Nogle blev gennet om bag en hæk.

* Notits samme år fra Udenrigsministeriet: "Der er indledt et samarbejde mellem Udenrigsministeriet, politiet og den kinesiske ambassade, der tager sigte på, at Falun Gongs lovlige aktiviteter finder sted, hvor de ikke generer den kinesiske delegation."

* 2004 - under besøg af formanden for Folkekongressen, Wu Bangguo, planlagde politiet, at demonstranter skulle være ude af syne ved besøg ved Den Lille Havfrue.

* 2009 - klimakonferencen COP 15. Delegation med premierminister Wen Jiabao kørte ad ruter, så den ikke blev konfronteret med Falun Gong ved Bella Center.

* Forud for COP 15 omtalte ambassaden i Beijing i indberetning et kinesisk besøg i Sverige i 2007. Det blev "vellykket", fordi Falun Gong ikke var synlig.

* 2011 - besøg af udenrigsminister Yang Jiechi. Demonstration blev flyttet. Politiet planlagde at anbringe en stor bil foran demonstranterne.

* 2012 - statsbesøg af præsident Hu Jintao. Demonstration blev skjult for præsidenten, og for eksempel rev betjente tibetanske flag ud af hænderne på flere borgere. "Tag flaget fra dem, kom!", lød det på politiradioen.

* En ellers slettet mail viser, hvad departementschef Claus Grube skrev to døgn før besøget til sine underordnede: "Kære venner, der er ingen tvivl om, at det bliver en kunst at forene dansk træskovals med kinesisk statsballet - en prøvelse for os alle. Håber meget I kan bibringe især PET og Reimann (politidirektør, red.) i Københavns Politi den nødvendige forståelse for deres vigtige roller. Ingen ansigtstab! Mvh Claus".

* Denne mail har tidligere departementschef i Statsministeriet, Christian Kettel Thomsen, kaldt "bemærkelsesværdig".

* Godt 100 borgere har fået erstatning, fordi politiet krænkede deres grundlovssikrede rettigheder.

* 2013 - besøg af parlamentsformand Yu Zhengsheng. Politiet hindrede igen demonstranter i at være synlige. Falun Gong fik adgang til pressemøde, hvilket fik Lisbet Zilmer-Johns, dengang kontorchef i Statsministeriet, til at skrive intern mail til Udenrigsministeriet: "Det er en kæmpe bøf."

arrow Færdselsbetjente gav den gas for kinesisk minister
14. februar 2021 kl. 12:31 Opdateret: kl. 12:32
arrow Politileder var vred - derfor tav han om indgreb ved kinesiske besøg
11. februar 2021 kl. 16:24 Opdateret: kl. 16:26
arrow FAKTA: Politiet skjulte kritikere af Kinas politik
11. februar 2021 kl. 12:43 Opdateret: kl. 12:44
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?