18. september 2021
Mandag ringer det ind til nyt skoleår. Men selv om flere og flere er vaccineret mod coronavirus, gælder der stadig de samme retningslinjer på landets skoler som før sommerferien. Sundhedsstyrelsen er dog ved at se dem igennem, men når det ikke til skolestarten. (Arkivfoto)
Mandag ringer det ind til nyt skoleår. Men selv om flere og flere er vaccineret mod coronavirus, gælder der stadig de samme retningslinjer på landets skoler som før sommerferien. Sundhedsstyrelsen er dog ved at se dem igennem, men når det ikke til skolestarten. (Arkivfoto)
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt skoleår begynder med gamle coronaregler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nyt skoleår begynder med gamle coronaregler

Først efter skolestart vil styrelse opdatere retningslinjer for coronasmitte på skoler. Skolerne frygter utryghed. Behov for nye retningslinjer nu, mener flere.

Danmark - 04. august 2021 kl. 15:00
Af Ritzau

Efter seks ugers sommerferie vender skoleelever i næste uge tilbage til klasseværelserne rundt om i landet.

Men det bliver med samme retningslinjer for, hvordan de skal håndtere smitte med coronavirus blandt elever og lærere, som før sommerferien.

Sundhedsstyrelsen er nemlig først nu ved at opdatere retningslinjerne, som bliver offentliggjort efter skolestart.

Derfor skal skolerne lige nu planlægge skoleåret efter retningslinjer fra 5. februar.

Men der er behov for at se på nye retningslinjer for skolerne og sågar en helt ny strategi for, hvordan coronasmitte håndteres i samfundet.

Det mener Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

- Der bør lægges en helt anden strategi for corona her til efteråret, hvor smitte i højere grad får lov at løbe blandt dem, der ikke er vaccineret - eksempelvis børn.

- For vi er ikke i en situation, hvor vi kan forsvare at lukke samfundet meget ned. Heller ikke skoler, hvis der er enkelte smittetilfælde, siger han.

Det giver usikkerhed og utryghed på skolerne, at der ikke er kommet nye retningslinjer. Det siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening.

- Lederne og lærerne giver udtryk for usikkerhed. Og jo tættere vi kommer på mandag morgen, hvor vi skal tage imod en hel masse elever, jo mere utryg bliver man. For hvad er det, der skal ske, hvis der udbryder smitte?

- Første skoledag skal være en festdag, og det bliver den også. Men usikkerheden kunne vi godt have været foruden, siger han.

Hos organisationen Skole og Forældre er forventningen, at skoleåret hurtigt vil komme "back to normal".

- Vores foreløbige indtryk er, at de fleste regner med, at det bliver en rimelig blød landing hen imod en normalisering af skolen, siger landsformand Rasmus Edelberg.

- Selvfølgelig er der noget nervøsitet derude, men hvis mindre nedlukninger er nødvendige, er det jo sådan, det må gøres.

Edelberg understreger dog, at der er stort behov for at se på, hvordan man støtter elever bedst muligt, fordi en del er sakket bagud efter en lang periode med nødundervisning.

Flere sundhedsordførere kritiserer, at der endnu ikke er kommet opdaterede retningslinjer. De burde været kommet før skolestart, lyder det fra blandt andre De Konservative, Venstre og SF.

Ifølge SF's Kirsten Normann Andersen skal det i de kommende uger drøftes, om der kan udarbejdes modeller, hvor nedlukninger på skoler undgås.

Over 72 procent af den danske befolkning har fået mindst ét vaccinestik. Også antallet af vaccinerede mellem 12 og 15 år stiger - mere end hver fjerde her har fået første stik.

Det kan få betydning for, hvordan skolerne skal forholde sig til eventuel smitte i klasseværelserne. Sundhedsstyrelsen har opfordret til, at 12-15-årige bliver vaccineret før skolestart for at mindske smitten.

Ifølge de gældende retningslinjer fra februar skal man ved smitte i en klasse vurdere, om den smittede elev har været i skole i smitteperioden.

Er det tilfældet, anses hele klassen som nære kontakter og skal derfor sendes hjem. Det samme gælder lærere, som har undervist eleven i smitteperioden.

Synes du, at kommunen er der for dig?