15. oktober 2021
De Radikale holder søndag krisemøde i folketingsgruppen efter langvarige skænderier over Facebook om den tidligere leder Morten Østergaards krænkelsessager. (Arkivfoto)
De Radikale holder søndag krisemøde i folketingsgruppen efter langvarige skænderier over Facebook om den tidligere leder Morten Østergaards krænkelsessager. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny leder søger kontrol over radikalt kaos

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ny leder søger kontrol over radikalt kaos

Presset Sofie Carsten Nielsen indrømmer nu at have talt om Østergaards krænkende adfærd med Ida Auken. "Morten var klam", siger hun, mens Facebook-krig raser.

Danmark - 16. oktober 2020 kl. 12:00
Af Ritzau

I et forsøg på at genvinde kontrollen med et parti i tiltagende opløsning har den nye radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, kaldt folketingsgruppen til krisemøde på søndag.

Tid og sted er endnu uoplyst.

arrow Læs også: Kommentator: Radikale undgår bødlen i ny meningsmåling

Torsdag blev der kastet yderligere brænde på det efterhånden velvoksne radikale bål.

Jens Rohde truede med at gå, hvis Ida Auken lider politisk overlast efter sit angreb på Sofie Carsten Nielsen. Også Martin Lidegaard kom Ida Auken til hjælp på Facebook.

Hertil kommer, at Sofie Carsten Nielsen nu indrømmer, at hun flere gange har drøftet den detroniserede Morten Østergaards krænkende festadfærd med Ida Auken - som tilsyneladende også selv er blevet befamlet af en overrislet Østergaard.

"Vi har talt om mange gange, at Morten var klam, at han har taget dig på røven fx", skrev Sofie Carsten Nielsen i søndags klokken 16.19 til Ida Auken i en sms, der er lækket til B.T.

Den nyvalgte politiske leder benægter dog sammen med landsformand Svend Thorhauge stadig ethvert kendskab til en episode, som Ida Auken efter eget udsagn gjorde hende og partiledelsen opmærksom på i 2017 og i 2018.

Her havde Morten Østergaard ved Folkemødet på Bornholm angiveligt opført sig grænseoverskridende over for en ung kvinde, som han forsøgte at komme i seng med.

"Jeg kan af et ærligt hjerte sige, at det har du aldrig fortalt mig om", fastholder Sofie Carsten Nielsen i sms'en til Auken.

Søndagens gruppemøde holdes efter ophedede skænderier om, hvem der vidste hvad hvornår i de fire kendte sager om Morten Østergaard.

Han har erkendt at have givet "uønsket seksuel opmærksomhed" til kvinder i partiet.

Det var afsløringen af hans hånd på folketingsmedlem Lotte Rods lår for ti år siden, der satte gang i det radikale jordskælv. Siden kom sagen om nuværende folketingsmedlem Katrine Robsøe til. Hun fik "uønsket opmærksomhed" i 2015.

Østergaard har nu meldt sig syg på ubestemt tid.

Seneste front i den radikale magtkamp blev åbnet, da den ligeledes sygemeldte Ida Auken på Facebook beskyldte Sofie Carsten Nielsen for at dække over Morten Østergaard.

Hun blev suppleret af Martin Lidegaard, som torsdag skrev på Facebook:

"Jeg har ikke grund til at betvivle, at Ida taler sandt. Men den vigtigste pointe er, at flere i ledelsen, herunder Sofie, generelt vidste nok om Mortens upassende adfærd til, at der skulle have været grebet ind for lang tid siden".

Det politiske opgør hos De Radikale handler ifølge iagttagere også om graden af villighed til at samarbejde og søge indflydelse.

Ifølge Arne Hardis, politisk journalist på Weekendavisen, har Sofie Carsten Nielsen villet tjene både MeToo-kampagnen og sit eget parti samtidig.

Men hun har nu indset, at hun er nødt til at indgå en form for kompromis.

- Hun har udskiftet en meget afvisende attitude med en invitation til at sige: Vi må jo snakke om det. Det er den første forudsætning, siger Hardis.

- Sofie Carsten Nielsen er meget voldsomt angrebet på sin troværdighed, fordi det er en meget kompleks forklaringsmodel, hun har til at sige: Hvad har jeg vidst hvornår, hvad har jeg tiet om hvornår, hvornår var det muligt at sige tingene offentligt?

arrow Kommentator ser uløste problemer trods radikal våbenhvile
18. oktober 2020 kl. 21:56 Opdateret: kl. 21:58
arrow OVERBLIK: Fra åben krig til fuld tillid til ny leder i De Radikale
18. oktober 2020 kl. 17:51 Opdateret: kl. 17:52
arrow Martin Lidegaard bliver i De Radikale
18. oktober 2020 kl. 17:22 Opdateret: kl. 17:24
Rejser du til udlandet i år?