16. juni 2021
Et område omkring nærpolitistationen på Hermodsgade på Nørrebro i København var i adskillige timer efter eksplosionen afspærret. Også flere nabobygninger tog skade af eksplosionen.
Et område omkring nærpolitistationen på Hermodsgade på Nørrebro i København var i adskillige timer efter eksplosionen afspærret. Også flere nabobygninger tog skade af eksplosionen.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny eksplosion rammer politistation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ny eksplosion rammer politistation

Mindre end en uge efter at en bombe raserede facaden på Skattestyrelsens bygning, skete endnu en eksplosion natten til lørdag foran en nærpolitistation.

Opdateret 10. august 2019 kl. 15:32
Danmark - 10. august 2019 kl. 15:30
Af Ritzau

En mand er efterlyst af politiet, efter at en eksplosion klokken 03.18 lørdag fandt sted foran Københavns Politis nærpolitistation på Hermodsgade på Nørrebro.

Ingen kom til skade ved eksplosionen, der skete tre dage efter, at Skattestyrelsens bygning i Nordhavn blev udsat for det, politiet kalder et "angreb" med sprængstof.

arrow Læs også: Politi efterlyser vidner til bil i tid omkring eksplosion

Hvorvidt de to hændelser har en sammenhæng, er dog uvist, fortalte chefpolitiinspektøren ved Københavns Politi Jørgen Bergen Skov på et pressemøde lørdag formiddag.

- Det er en handling, der i lighed med, hvad vi så ude hos Skattestyrelsen, var rettet mod en bygning. Dermed ikke sagt, at de to hænger sammen.

- Det kan vi ikke sige noget om endnu, men det er naturligvis noget, vi kigger på, sagde han.

Eksplosionen på Nørrebro var dog ligesom ved Skattestyrelsen tirsdag en forsætlig handling, slog chefpolitiinspektøren fast.

I forbindelse med eksplosionen ved Skattestyrelsen, har politiet ikke udsendt nogen efterlysninger, men efter lørdagens eksplosion har politiet et signalement af den formodede gerningsmand.

Han beskrives som mellem 170-180 centimeter høj, iført en sort jakke med hætte samt mørke bukser. Han bar på en mørk plastikpose med teksten "Solid" på den ene side og et udråbstegn på den anden.

Han menes på baggrund af vidneudsagn umiddelbart efter eksplosionen at have forladt gerningsstedet i retning mod Sigurdsgade og derfra mod Titangade.

Efter tekniske undersøgelser mener politiet, at der ved bomben ved Skattestyrelsen blev brugt et kraftigt sprængstof, der bruges af professionelle til blandt andet nedrivning.

Hvilken type sprængstof, der lørdag morgen ødelagde facaden på nærpolitistationen og smadrede flere ruder i nabobygningerne på Hermodsgade, var dog for tidligt at sige noget om lørdag formiddag.

- Vores teknikere er stadig i gang på stedet. Det samme er vores hunde, og det vil de være et godt stykke tid endnu, sagde Jørgen Bergen Skov.

Hvorvidt sprængstoffet brugt ved Skattestyrelsen menes at være blevet fabrikeret af gerningsmanden selv, har politiet ikke meddelt noget om.

Men ifølge rigspolitichef, Jens Henrik Højbjerg, har politiet ikke kendskab til, at der skulle være stjålet sprængstof af den karakter, for eksempel fra nedrivningsfirmaer, fortalte han lørdag.

At den eller de personer bag bomben ved Skattestyrelsen skulle have fabrikeret sprængstoffet selv, er dog ikke så sandsynligt, vurderer Erik Krogh Lauritzen, rådgivende ingeniør inden for civile sprængninger.

- Ud fra de billeder, jeg har set af krateret fra Skattestyrelsen og skaderne på bygningen, vil jeg tro, at sprængstoffet er fremstillet industrielt.

- En eksplosion af den kraft og styrke kræver nemlig en relativt stor mængde forskellige ingredienser. Derfor tror jeg ikke, det er så sandsynligt, at nogen selv har lavet det, siger han.

At gerningsmanden skulle have købt sprængstoffet på legal vis, er heller ikke særlig sandsynligt, mener Erik Krogh Lauritzen.

- For det første skal du have politiets tilladelse, og det forudsætter, at man har kendskab til det. Der vil man normalt forlange et bevis fra et anerkendt sted.

arrow Svensk politi henviser til kollegerne i Danmark i bombesag
16. august 2019 kl. 15:09 Opdateret: kl. 15:10
arrow Eksplosionsmistænkt svensker udleveres til Danmark
16. august 2019 kl. 14:23 Opdateret: kl. 14:24
arrow Svensker mistænkt for eksplosion skjuler ansigtet i retten
16. august 2019 kl. 14:00 Opdateret: kl. 14:02
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?