24. september 2021
Der er alligevel ikke konstatefret smitte med den muterese corona-variant fra mink på Midtjylland, oplyser afdelingschef Tyra Grove Krause på et pressemøde fredag eftermiddag.
Der er alligevel ikke konstatefret smitte med den muterese corona-variant fra mink på Midtjylland, oplyser afdelingschef Tyra Grove Krause på et pressemøde fredag eftermiddag.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Muteret virus har alligevel ikke spredt sig til Sjælland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Muteret virus har alligevel ikke spredt sig til Sjælland

En fejl i håndteringen af coronaprøver førte til fejlagtig cluster 5-mistanke på Midtsjælland.

Danmark - 07. november 2020 kl. 06:48
Af Ritzau

Den såkaldte cluster 5-variant af coronavirusset er kun fundet hos personer i Nordjylland. Der har altså ikke været et smittetilfælde på Midtsjælland, som myndighederne ellers tidligere har fortalt.

Det fortæller afdelingschef Tyra Grove Krause fredag eftermiddag på et pressemøde i Eigtveds Pakhus i København.

arrow Læs også: Masse-aflivning ikke lovlig: - Jeg kan ikke sove om natten

Når man tidligere har troet, at en person på Midtsjælland har været smittet, så skyldes det en fejl i håndteringen af de prøver, man har undersøgt, fortæller Krause.

Cluster 5-varianten har vist sig ikke at lade sig kue af de antistoffer, som ellers gør en ende på normale coronavirusser. Og derfor kan varianten i værste fald være en kæp i hjulet på en kommende vaccine.

Varianten, som er et resultat af den mutation, virus undergår med tiden - er alene fundet blandt mennesker og mink i Nordjylland. Den er fundet på fem minkfarme.

- Der er ikke fundet cluster 5 på andre end de fem farme, lyder det fredag fra Tyra Grove Krause.

Sundhedsmyndighederne frygter dels en spredning af cluster 5-varianten. Men man frygter også, at nye varianter med samme uheldige egenskaber som cluster 5 vil kunne dukke op.

Derfor har man besluttet, at alle mink i Danmark skal dø.

På fredagens pressemøde fortæller rigspolitichef Thorkild Fogde, at aflivningen af mink i de syv nordjyske kommuner, som er blevet underlagt særligt skærpede restriktioner, forventes afsluttet ved udgangen af den kommende uge.

Foreløbig er knap en million mink fordelt på 97 nordjyske minkfarme blevet slået ihjel. Det svarer til en tredjedel af alle nordjyske mink, som er fordelt ud over i alt 288 farme.

De nordjyske mink udgør omkring en femtedel af alle mink i Danmark. Man anslår, at der er mellem 15 og 17 millioner. Og de skal altså aflives hver og en.

I alt fem muterede varianter af coronavirusset er opstået på landets minkfarme. Tyra Grove Krause fortæller, at der i øjeblikket foregår undersøgelser af de øvrige andre varianter.

En af undersøgelserne har vist, at den variant har vist sig, at reagere på antistoffer, og dermed altså efter alt at dømme ikke er en trussel mod effekten af en kommende vaccine.

arrow Lokal mink-aflivning i fuld gang
09. november 2020 kl. 10:35 Opdateret: kl. 10:35
arrow Venstre støtter ikke hastelov om minkaflivning
09. november 2020 kl. 09:50 Opdateret: kl. 09:52
arrow Blå partier kritiserer masseaflivning af mink uden lov
09. november 2020 kl. 08:33 Opdateret: kl. 08:34
Stemmer du til kommunalvalget i år?