23. oktober 2020
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) synes, noget tyder på, at topkarakteren 12 uddeles for ofte på tværs af grundskoler, gymnasiale- og videregående uddannelser.
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) synes, noget tyder på, at topkarakteren 12 uddeles for ofte på tværs af grundskoler, gymnasiale- og videregående uddannelser.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minister mistænker for rundhåndet uddeling af topkarakter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Minister mistænker for rundhåndet uddeling af topkarakter

Der bliver stanget flere 12-taller ud, end det var forventet, da man lavede syvtrinsskalaen, viser evaluering.

Danmark - 13. juni 2018 kl. 08:42
Af Ritzau

Noget tyder på, at der uddeles for mange topkarakterer i det danske uddannelsessystem, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) på baggrund af en evaluering af brugen af syvtrinsskalaen.

arrow Læs også: Rektortalsmand forklarer flere 12-taller med bedre studerende

- Jeg synes, vi her har nogle tal, der tyder på, at karaktergivningen ikke fungerer helt, som den skal - eksempelvis er andelen af 12-taller meget høj, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Da 13-skalaen blev erstattet af den nye syvtrinsskala, blev der opsat nogle mål for den forventede fordeling af karakterer.

I evalueringen er forventningerne blevet sammenlignet med de givne karakterer siden skalaens indførsel. Og her overgår virkeligheden forventningerne, hvad angår mængden af 12-taller.

Det var forventet, at hver tiende beståede karakter vil være en topkarakter.

Siden indførelsen af syvtrinsskalaen er andelen af topkarakteren, 12, på de videregående uddannelser steget støt fra det forventede, til at den i 2016 var mere end hver sjette af de beståendes karakterer.

Også på de gymnasiale uddannelser og grundskolerne bliver der uddelt flere og flere 12-taller. På grundskolerne blev der dog i starten uddelt meget få 12-taller, hvilket betyder, at man i 2016 har nærmet sig et niveau nær det forventede.

I evalueringen kan man også læse, at over halvdelen af de afsluttende eksamener såsom bachelor- eller kandidatopgaver får 10 eller 12.

Evalueringen er første del af den samlede evaluering. Regeringen oplyser, at den vil afvente resten af evalueringen, som er færdig til efteråret, før den fremlægger initiativer.

- Med den viden, vi har nu, er det vanskeligt at sige præcist, hvor skoen trykker, siger Tommy Ahlers i pressemeddelelsen:

- Vi skal derfor i dybden med evalueringen, så vi ved, om karakterskalaen lever op til målene for, hvad en moderne karakterskala skal kunne, og hvor vi præcist skal sætte ind.

arrow Virksomheder ærgrer sig over 12-talsfest: Vi kan ikke skelne
13. juni 2018 kl. 09:25 Opdateret: kl. 09:26
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?