7. august 2020
Det er i al ubemærkethed lykkedes parterne i kommunerne at blive enige om økonomien i en række særlige puljer.
gallery icon

Se billedserie

Det er i al ubemærkethed lykkedes parterne i kommunerne at blive enige om økonomien i en række særlige puljer.
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Miniforlig kan sætte gang i OK-forhandlinger i påsken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miniforlig kan sætte gang i OK-forhandlinger i påsken
Danmark - 28. marts 2018 kl. 09:31
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mens opmærksomheden nu retter sig mod, hvad statens forhandlere kan udrette i Forligsinstitutionen onsdag, er det i al ubemærkethed lykkedes parterne i kommunerne at blive enige om økonomien i en række særlige puljer.

Forhandlerne er enige om at afsætte 0,35 procent af den samlede lønsum til særlige puljer, som de enkelte fagforbund og de kommunale arbejdsgivere nu kan forhandle indholdet af. Forhandlere på flere områder er klar til at forhandle i påskedagene, erfarer Avisen.dk.

Aftalen er faldet på plads i Forligsinstitutionen, hvor overenskomstforhandlingerne for samtlige 750.000 offentligt ansatte nu foregår efter sammenbrud på både det statslige, kommunale og regionale område.

De 0,35 procent af lønsummen svarer til niveauet i tidligere pulje-aftaler. På grund af den tavshedspligt der knytter sig til drøftelserne i Forligsinstitutionen, vil ingen af de topforhandlere, som Avisen.dk har talt med, imidlertid kommentere aftalen eller give bud på, hvad pengene skal gå til.

Puljerne betegnes som 'enormt vigtige,' fordi pengene kan målrettes specifikke grupper. Tidligere er puljerne for eksempel gået til tillæg for arbejde på særlige tidspunkter, tillæg for særlige funktioner, uddannelse og forhøjelse af pensionsindbetalinger.

Om der skal forhandles fordeling af puljepenge til kommunalt ansatte i påskedagene, afhænger dog af om innovationsminister Sophie Løhde (V) og de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, nærmer sig hinanden i forhandlingerne onsdag.

Fortsætter de generelle forhandlinger, kan puljedrøftelserne for de kommunalt ansatte samtidig gå i gang. Stadig i Forligsmandens regi, men forhandlerne har lov til at forhandle andre steder end i bygningen på Sankt Annæ Plads i det indre København. Men meddeler Forligsmanden, at de generelle forhandlinger er brudt sammen, er pulje-møderne også afblæst.
70.000 offentligt ansatte er udtaget til strejke, der tidligst kan træde i kraft den 4. april. Arbejdsgivernes lockout vil omfatte 440.000 lønmodtagere tidligst fra den 10. april.

Forligsmanden har mulighed for at udsætte konflikten i to gange 14 dage.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?