20. oktober 2018
I 2014 stod de to mænd i spidsen for at skade miljøet med de 2600 ton byggeaffald, som blev dumpet forskellige steder på Sjælland.
I 2014 stod de to mænd i spidsen for at skade miljøet med de 2600 ton byggeaffald, som blev dumpet forskellige steder på Sjælland.
Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson/arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Smed flere ton miljøskadende byggeaffald rundt på Sjælland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Smed flere ton miljøskadende byggeaffald rundt på Sjælland

I knap et år rev to mænd huse ned og dumpede containerlæs med flere tusinde ton byggeaffald i strid med loven.

Opdateret 20. november 2017 kl. 11:00
Danmark - 20. november 2017 kl. 10:58
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tonsvis af murbrokker, asfalt, jord og andet byggeaffald blev på ulovlig vis smidt eller gravet ned på rastepladser, parkeringspladser og en række grunde rundt om på Sjælland.

Dumpingen af de enorme mængder affald koster nu sagens to bagmænd fængselsstraffe på henholdsvis tre år og tre år og ni måneder.

arrow Læs også: Advokater i miljøsag: Vores klienter straffes dobbelt

Det har Østre Landsret afgjort mandag. Dommen er en stadfæstelse af en afgørelse fra Retten i Glostrup i juni 2016.

35-årige Wisam Rabeh, som anses for at være hovedbagmanden i sagen, får den hårdeste dom på tre år og ni måneders fængsel, mens 43-årige Husam Ahmed Mustafa Al-Kanani får tre års fængsel.

I 2014 stod de to mænd i spidsen for at skade miljøet med de 2600 ton byggeaffald, som blev dumpet. Sammen havde de oprettet selskaber, hvor private personer kunne henvende sig, hvis de ville have revet et hus ned.

Wisam Rabeh og Husam Ahmed Mustafa Al-Kanani sørgede for, at husene blev revet ned og instruerede to chauffører i at køre affaldet væk og smide det tilfældige steder. Men affaldet blev aldrig miljøbehandlet.

Anders Schønnemann Olesen er forsvarsadvokat for Wisam Rabeh. Han har endnu ikke drøftet dommen med sin klient, men fortæller, at de vil overveje, om sagen skal indbringes for Højesteret.

- Vi tager dommens resultat til efterretning og skal nu bruge de næste dage på at drøfte den. Men det er klart: Vi gik efter frifindelse, så resultatet er ikke som håbet, siger han.

De to mænd har på særligt systematisk vis afskaffet det forurenende affald, lød landsrettens dom. Derfor dømmes de efter en skærpet bestemmelse i miljølovgivningen, som blev indført i straffeloven i 2006.

Det er første gang, at den bestemmelse bliver anvendt. Forsvarsadvokaten mener dog ikke, at bortskaffelsen af byggeaffaldet var særligt systematiseret.

Ud over at være dømt for miljøkriminalitet og hærværk er Wisam Rabeh og hans samarbejdspartner Husam Ahmed Mustafa Al-Kanani dømt for bedrageri, tyveri og hæleri. Wisam blev også dømt for brandstiftelse.

Bedrageriet er blandt andet gået ud over vognmænd, der leverede containere, materiel og serviceydelser, som de to mænd havde bestilt i falske navne.

Retten i Glostrup dømte i 2016 to chauffører, som havde transporteret og aflæsset affald for de to bagmænd.

arrow Historisk miljøsag udløser fængselsstraffe i byretten
03. juni 2016 kl. 15:09 Opdateret: kl. 11:02
arrow Stor miljø-retssag udskudt - igen
04. januar 2016 kl. 10:08 Opdateret: kl. 21:29
arrow Fire mand skyldige i historisk miljøsvineri
16. november 2015 kl. 15:06 Opdateret: kl. 10:25