25. maj 2020
FN's generalsekretær, António Guterres, og statsminister Mette Frederiksen (S) talte blandt andet om Tyrkiets militære aktion i Syrien, da de torsdag mødtes i Statsministeriet og efterfølgende holdt et fælles pressemøde.
FN's generalsekretær, António Guterres, og statsminister Mette Frederiksen (S) talte blandt andet om Tyrkiets militære aktion i Syrien, da de torsdag mødtes i Statsministeriet og efterfølgende holdt et fælles pressemøde.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mette Frederiksen frygter for civile efter Erdogan-trussel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mette Frederiksen frygter for civile efter Erdogan-trussel

Statsministeren er tilfreds med, at FN's Sikkerhedsråd skal drøfte anspændt situation med Tyrkiet i centrum.

Danmark - 10. oktober 2019 kl. 18:48
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det kom til at handle rigtig meget om Tyrkiets militære offensiv i Syrien, da statsminister Mette Frederiksen (S) og FN's generalsekretær, António Guterres, torsdag holdt fælles pressemøde i Statsministeriet.

- Det er et meget vigtigt skridt, at det internationale samfund står sammen og lægger det stærkest mulige pres på Tyrkiet, siger Mette Frederiksen.

Hun hentyder til, at FN's Sikkerhedsråd torsdag på et hasteindkaldt møde skal mødes for at diskutere Tyrkiets offensiv i Syrien.

Statsministeren bliver på det korte pressemøde spurgt om, hvad hun siger til den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogans, trussel om, at han er klar til at lade over 3,5 millioner syriske flygtninge vandre mod Europa, hvis europæiske lande kalder aktionen for en besættelse.

- Der er al mulig grund til at understrege alvoren i situationen. Det er et spørgsmål om, at utrolig mange civile kan komme i klemme, siger Mette Frederiksen.

- Jeg er bange for, at indsatsen mod Isil (Islamisk Stat, red.) bliver sat tilbage. Og så har både Danmark og Europa den udfordring, at der sidder en del fremmedkrigere og deres slægtninge, som har forladt Europa og Danmark og ikke skal tilbage hertil, som vi også pludselig kan risikere kan blive sat på fri fod.

- Og så er der måske oven i det en trussel om, at den aftale, der er lavet mellem EU og Tyrkiet på flygtningeområdet, også bliver opsagt, siger statsministeren.

António Guterres understreger, at han ser en politisk løsning som mulig, også på baggrund af det, han indtil videre har fået at vide fra officielt tyrkisk hold.

Det nordøstlige Syrien bliver kontrolleret af den kurdiske YPG-milits. Kurderne har længe været en tæt allieret med USA i kampen mod Islamisk Stat.

Den militære aktion har været varslet i et stykke tid af den tyrkiske præsident. Den kommer, efter at USA har trukket sine tropper ud af området.

Den tyrkiske regering mener, at kurderne er en trussel.

Ud over situationen i Tyrkiet og Syrien har Mette Frederiksen og António Guterres blandt andet talt om klimaudfordringerne og asylsystemer.

Det er første gang, at António Guterres er på officielt besøg i Danmark, siden han i 2017 blev FN's generalsekretær.

Portugiseren er i København i forbindelse med klimamødet C40 Global Mayor Summit som opfølgning på klimatopmødet i New York.

Nu er det igen muligt at komme på restaurant. Har du savnet at gå ud og spise?