2. juli 2020
Så lidt fylder solsystemets inderste planet, Merkur, der her ses som en lille prik nær solens midte. Det sker i gennemsnit kun 13 gange på et århundrede, at en Merkur-passage hen over solen kan ses fra Jorden. Fænomenet indtræffer mandag den 11. november om eftermiddagen.
Så lidt fylder solsystemets inderste planet, Merkur, der her ses som en lille prik nær solens midte. Det sker i gennemsnit kun 13 gange på et århundrede, at en Merkur-passage hen over solen kan ses fra Jorden. Fænomenet indtræffer mandag den 11. november om eftermiddagen.
Foto: Julian Radzik/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Merkur vandrer hen over solskiven mandag eftermiddag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Merkur vandrer hen over solskiven mandag eftermiddag

I nogle timer passerer solsystemets mindste planet, Merkur, solen som en lille plet. Husk at beskytte øjnene.

Danmark - 10. november 2019 kl. 09:05
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Årets mest usædvanlige astronomiske begivenhed sker mandag.

Da bevæger solsystemets inderste planet, Merkur, sig foran solen og kan ses fra Jorden som en prik på solskiven. Det sker kun omkring 13 gange på 100 år.

arrow Læs også: FAKTA: Solsystemets inderste planet

I nogle eftermiddagstimer kan man iagttage Merkurs vandring, hvis vejret tillader. Det er dog kun første halvdel af passagen, der er synlig fra Danmark.

De seneste tilfælde var i 2003 og 2016. Den næste er i 2032. Merkur-passager er således relativt sjældne.

De er stadig fascinerende, men har ikke samme videnskabelige betydning som tidligere, siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle, chefkonsulent ved DTU Space.

- Det har altid været Venus-passager, som har været mest interessante i forhold til den historiske anvendelse, nemlig at bestemme afstande i solsystemet, siger han.

Men synet af Merkurs passage er alligevel interessant.

- Det er en påmindelse om, at det grundlæggende er samme metode og teknik, vi har brugt til at finde langt de fleste exoplaneter - altså planeter uden for vores solsystem, siger Linden-Vørnle.

Solvandringen begynder klokken 13.35 og slutter fem en halv time senere. Passagens midtpunkt, hvor Merkur er længst inde på solskiven, er klokken 16.19. Men da er solen ved at gå ned i Danmark.

Planeten vil synes meget lille mod solen, og man skal huske at passe på sine øjne.

- Det kræver særlig beskyttelse af øjnene. Bedst er solformørkelsesbriller, der bortfiltrerer skadelig stråling. Uden beskyttelse risikerer du alvorlige øjenskader, advarer Linden-Vørnle.

Man kan se passagen ved et af de offentlige arrangementer, der holdes af observatorier, planetarier og astronomiske foreninger. Her kan man opleve fænomenet med sikkert udstyr i form af teleskoper med solfiltre.

Tycho Brahe Planetarium i København opstiller klokken 13-16 teleskoper med solfilter ved Ishøj Strand Naturcenter, så interesserede kan få et kig.

Planetariets astrofysiker, Cecilie Sand Nørholm, kalder det spændende i sig selv, at vi med passagen får en "mini-mini-solformørkelse".

arrow Se planeten Merkur passere
09. november 2019 kl. 06:57 Opdateret: kl. 13:56
arrow Merkur vandrer hen over solen
08. november 2019 kl. 20:00 Opdateret: kl. 13:00
arrow Merkurpassage over fjorden
06. november 2019 kl. 20:13 Opdateret: kl. 13:15
Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?