13. juni 2021
Hvis patenterne på coronavirus opløses midlertidigt, vil firmaer som Pfizer og Moderne skulle dele opskriften med andre. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Hvis patenterne på coronavirus opløses midlertidigt, vil firmaer som Pfizer og Moderne skulle dele opskriften med andre. (Arkivfoto)
Foto: Dado Ruvic/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Melding om vaccinepatent skaber bekymring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Melding om vaccinepatent skaber bekymring

Mette Frederiksen (S) erklærer sig nu åben over for at se på, om patenter på coronavacciner midlertidigt skal ophæves. Erhvervslivet advarer mod tanken.

Danmark - 07. maj 2021 kl. 12:00
Af Ritzau

Hun har før været imod idéen. Men nu vil statsminister Mette Frederiksen (S) "kigge på" et forslag om midlertidigt at ophæve patenter på vacciner mod coronavirus.

Baggrunden er, at den amerikanske præsident, Joe Biden, har erklæret sin støtte til midlertidigt at ophæve patenterne.

- Jeg synes, det er en utrolig spændende melding, der er kommet fra den amerikanske regering, og det skal vi selvfølgelig kigge på, siger statsministeren til DR.

Hun forklarer, at det handler om at at få vaccineret verdens befolkning, så hurtigt som det kan lade sig gøre.

At opløse patenter er en manøvre, der sjældent bliver brugt. Mette Frederiksen har da også før udtrykt modstand mod at gå den vej.

I februar talte Berlingske med hende om sagen. Her var meldingen fra statsministeren, at det ville indebære en risiko.

Anledningen var, at Enhedslisten og SF havde talt varmt om tanken om at uddele nødlicenser, så andre end eksempelvis Moderna og Pfizer/BioNTech kunne producere vacciner.

- Jeg har set det forslag. Men hvis man overhovedet skal ned ad den vej, skal man være meget sikker på, at det ikke er kontraproduktivt.

- For vi har at gøre med private virksomheder, som med enorm effektivitet har sikret en vaccine, og derfor skal vi jo ikke ud i en situation, hvor det engagement ophører, sagde hun til Berlingske.

Også EU åbnede torsdag for, at en midlertidig opløsning af patenter kan være en vej frem til at få vaccineret. Det sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, torsdag.

- EU er parat til at diskutere ethvert forslag, som foreslår løsninger på krisen på en effektiv og pragmatisk måde.

Ikke alle er dog glade for meldingen.

Det vil ikke løse alle problemerne at ophæve patenterne, så fabrikker verden over kan begynde at producere. Det mener Lægemiddelindustriforeningen (LIF), brancheorganisation for en lang række af de store medicinalselskaber i Danmark.

Man risikerer, at meget efterspurgte materialer bliver opkøbt af fabrikker, der ikke har kompetencerne til at producere vacciner på sikker og godkendt vis, mener han.

- Den produktion, der skal til for at lave moderne vacciner, baserer sig ikke kun på en opskrift, men handler også om kompetencer, udstyr og viden, siger han til Ritzau.

Mette Feifer, markedsdirektør i Dansk Erhverv, er enig. Organisationen vil "kraftigt advare" mod at pille ved patentet.

- Det er en ekstremt kortsigtet tankegang at tænke på at ophæve virksomhedernes patenter. Coronakrisen har vist os, hvor hurtigt vi er i stand til at udvikle og innovere os ud af en kæmpestor sundhedskrise.

- Ingen troede, det var muligt, at vi kunne udvikle vacciner så hurtigt. Det bygger på, at man kan udvikle noget og har rettighederne efter.

Tyskland er hjemsted for den tyske bioteknologiske virksomhed BioNTech. Virksomheden står bag en af EU 's godkendte coronavacciner, og her er der heller ikke opbakning til idéen.

- De faktorer, der begrænser vaccineproduktionen, er produktionskapaciteten og de høje standarder til kvaliteten - og ikke patenter, siger en talskvinde fra det tyske sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM