22. oktober 2021
Mens der er høj søgning til uddannelser i landets fire store byer, så er der længere mellem de studerende i de mindre byer. (Arkivfoto)
Mens der er høj søgning til uddannelser i landets fire store byer, så er der længere mellem de studerende i de mindre byer. (Arkivfoto)
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Masser af ledige studiepladser i de mindre byer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Masser af ledige studiepladser i de mindre byer

Stik mod politikernes ønsker er det stadig de store byer, der tiltrækker langt de fleste studerende.

Danmark - 29. juli 2021 kl. 09:52
Af Ritzau

Mere end 14.500 studiepladser - næsten hver tredje - står fortsat tom uden for landets fire største byer, efter at 67.425 unge netop er blevet optaget på en videregående uddannelse.

En rundringning til landets professionshøjskoler viser, at stolene på blandt andet velfærdsuddannelser som lærer, sygeplejerske og pædagog i stor stil er ledige i de mindre byer.

arrow Læs også: Forlader provinsen: - Det har altid været planen

Til gengæld er der fyldt godt op på mange af de samme uddannelser i storbyerne. Det skriver Jyllands-Posten.

I Skive står 127 af 158 studiepladser tomme på læreruddannelsen, som administreres af Via University College.

Samme institutions læreruddannelse har fyldt samtlige 505 pladser i Aarhus.

I landets største byer er det kun 12 procent af studiepladserne, der fortsat ikke er besat, mens det gælder hele 31 procent i resten af landet.

Den borgerlige tænketank Cepos og uddannelsestænketanken Dea vurderer derfor, at politikernes ambition om, at flere skal læse i de mindre byer, bliver mere end svær at opfylde.

Cepos foreslår at gå den modsatte vej og flytte studiepladser fra de mindre byer til de store. Mindre kommuner kan så i stedet tiltrække arbejdskraft ved at gøre det attraktivt for familier at flytte dertil siden hen.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) står fast på, at det er rigtigt og nødvendigt at placere flere uddannelsespladser væk fra storbyerne.

Det er De Radikale, som stod udenfor en bred politisk aftale før sommer om at flytte studiepladser ud i provinsen, uenig i.

- Danmark kommer i fremtiden til at mangle titusindvis af velfærdsmedarbejdere som lærere, sosu'er og pædagoger. Når optaget på uddannelserne stagnerer, så får vi ikke den arbejdskraft, vi har brug for, siger Kristian Hegaard, fungerende politisk ordfører for De Radikale til Ritzau.

- Vi ser meget gerne flere studiepladser uden for de store byer. Men det er en uddannelsespolitisk katastrofe, når man bare flytter rundt på møblerne og samtidig lukker studiepladser i de største byer, hvor de er mere søgte, siger han.

arrow Masser af ledige studiepladser i mindre byer
29. juli 2021 kl. 09:15 Opdateret: kl. 09:18
arrow Optag af studerende: Vi skal fortsætte udviklingen
29. juli 2021 kl. 08:42 Opdateret: kl. 17:47
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?