22. juni 2021
I sidste uge anbefalede Sundhedsstyrelsen at bruge mundbind i visse situationer. Både Matas og Coop har den seneste tid oplevet større efterspørgsel på mundbind. (Arkivfoto)
I sidste uge anbefalede Sundhedsstyrelsen at bruge mundbind i visse situationer. Både Matas og Coop har den seneste tid oplevet større efterspørgsel på mundbind. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mange køber mundbind efter nye maskeråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Mange køber mundbind efter nye maskeråd

Da Sundhedsstyrelsen sadlede om, oplevede både Matas og Coop langt større efterspørgsel på mundbind.

Danmark - 13. juli 2020 kl. 20:00
Af Ritzau

Det satte øjeblikkelig ekstra gang i salget af mundbind, da Sundhedsstyrelsen fredag udsendte nye anbefalinger om beskyttelse mod coronasmitte.

I visse tilfælde er det en god idé at tage mundbind på for at beskytte andre mod coronavirus.

Eksempelvis hvis man er på vej hjem efter at have været i en højrisikozone for coronavirus, eller hvis man er på vej hen for at få taget en virustest.

Sådan lyder det nu fra Sundhedsstyrelsen.

De nye retningslinjer har fået salget af mundbind til at skyde i vejret i Matas-butikkerne.

- Fredag er den enkeltdag, vi har solgt flest mundbind. Vi solgte cirka 8000, siger kommunikationschef Klaus Fridorf.

Under coronapandemien har Matas-kæden solgt 5000-7000 mundbind om ugen. I takt med at skolernes sommerferie nærmede sig, voksede salget.

- I uge 26, 27 og 28 har vi kunnet se en voldsom stigning, siger Klaus Fridorf.

I uge 28 blev 41.500 stykker på en uge langet over disken eller solgt i kædens onlinebutik.

Også Salling Group med Netto, Føtex og Bilka oplyser, at man sælger "mange" mundbind. Salling Group vil dog ikke oplyse salgstal.

Det vil Coop heller ikke. Men ifølge informationsdirektør Jens Juul Nielsen er de mundbind, der har været til salg i udvalgte butikker i kæderne Kvickly og SuperBrugsen, blevet solgt straks.

- Vi forventer i de kommende 14 dage at få større mængder ind, så man kan få mundbind i de fleste af vores større butikker i typisk Kvickly og SuperBrugsen, siger Jens Juul Nielsen.

Sundhedsstyrelsen har hidtil ikke anbefalet mundbind. Vurderingen har været, at effekten er usikker.

Men Verdenssundhedsorganisationen WHO opdaterede i juni sin anbefaling.

Mundbind kan nu tilrådes i særlige situationer, lyder det fra WHO. På den baggrund ændrede også Sundhedsstyrelsen retningslinjer.

Helene Probst, konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, sagde fredag, at der senere kan komme andre situationer, hvor styrelsen vil anbefale mundbind.

Både Matas og Coop pointerer, at deres mundbind er CE-mærkede.

Det skal man se efter, når man køber mundbind, understreger Katrine Hagen, ekspert i medicinsk udstyr i Lægemiddelstyrelsen.

- Køb en vare, der er CE-mærket, som har dansk mærkning og brugervejledning, og brug mundbindet, som det er meningen, det skal bruges, siger Katrine Hagen.

Grossisten Nomeco leverer mundbind til apotekerne. Det sker i en "pænt stigende kurve", siger Kasper Lund-Jacobsen, direktør for forretningsudvikling.

- Det stiger gevaldigt. Og behovet bliver jo ikke mindre af, at flyselskaberne åbner mere og mere, siger han.

Mundbind kommer især fra Kina, og de pakkes nu direkte til det danske marked. Prisen er også faldet, så man nu kan få en femstyks-pakning for omkring 50 kroner.

- Men det svinger op og ned. Det er producenterne, der sætter prisen, siger Nomeco-direktøren.

Man bør kun bruge engangsmundbind én gang, og man bør ikke røre ved det ofte. Ellers kan det miste sin funktion og øge smitterisikoen.

Siden 15. juni har man skullet bruge mundbind i alle danske lufthavne. Mange steder i udlandet er mundbind obligatorisk i eksempelvis offentlig transport.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?