14. maj 2021
Instrukskommissionen skal undersøge om tidligere udlændinge- og integratiosnminister Inger Støjberg (V) handlede mod bedre vidende, da hun som minister i 2016 gav en ulovlig instruks om at adskille asylpar.
Instrukskommissionen skal undersøge om tidligere udlændinge- og integratiosnminister Inger Støjberg (V) handlede mod bedre vidende, da hun som minister i 2016 gav en ulovlig instruks om at adskille asylpar.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mail belaster Støjbergs forklaring i sag om asylpar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mail belaster Støjbergs forklaring i sag om asylpar

Ifølge interne mails og vidne blev Inger Støjberg advaret om risiko for brud på konventionerne.

Danmark - 14. maj 2020 kl. 10:09
Af Ritzau

På førstedagen i Instrukskommissionen, der undersøger Inger Støjberg (V), optræder flere mails, der går imod den tidligere udlændinge- og integrationsministers hidtidige forklaring i sagen om adskillelse af asylpar.

arrow Læs også: Professor om Støjberg-forklaring: Det har taget en drejning

Den interne mail er sendt efter et koncernstyringsmøde møde 10. februar 2016, hvor adskillelsen af asylpar, hvoraf den ene er mindreårig, blev diskuteret.

Kommissionen skal undersøge Inger Støjberg, der som minister i 2016 gav en instruks om at adskille asylpar. Den skulle vise sig at være ulovlig, fordi der skulle være en individuel vurdering af parrene, for eksempel skal der tages hensyn til fælles børn.

Det vides ikke, hvem afsenderen af mailen er, men det er en intern mail fra Udlændingestyrelsen, og den har karakter af et referat.

Mailen underbygger, at daværende afdelingschef i ministeriet Lykke Sørensen angiveligt skulle have advaret Inger Støjberg direkte på mødet.

Advarslen gik på, at Støjbergs instruks kunne være i strid med loven, hvis ministeren ikke bevarede muligheden for undtagelser i sit ønske om at adskille asylpar.

- Der er meget stor risiko for brud på børnekonventionen, eksempelvis hvis vi hindrer en 15-årig i at bo sammen med en 24-årig ægtefælle, med hvem hun har et barn.

- Det oplyste Lykke på koncerndirektionsmødet på baggrund af vurdering fra Justitsministeriet, og Støjberg skulle have udbrudt, højlydt: Den risiko tager jeg gerne!

Den lægger sig dermed op ad andre mails, som tidligere er blevet lækket til pressen, og som udfordrer den tidligere ministers forklaring.

Det gælder en intern mail fra daværende direktør for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet:

- Mødet jeg var til i ministeriet efterlod ingen tvivl om hendes indstilling til sagen - uanset Børnekonventionen, når parret har et fælles barn, skrev han i februar i 2016.

Mindre end en måned senere blev Statsministeriet informeret om, at Støjberg var på kant med loven. Daværende direktør i Udlændingestyrelsen Tanja Franck skrev en intern mail til Statsministeriets daværende departementschef, Christian Kettel Thomsen.

I den står, at det nok var vigtigt at give daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besked om, at Støjberg "har meldt hårdere ud, end juraen kan holde til".

Torsdag vidner blandt andre Kasper Højvang Kyed, der er direktør for Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Han deltog i mødet, hvor Støjberg skulle være blevet advaret.

Det hævder hun, at hun ikke blev, og hun afviser at have gjort noget forkert. Men mails og Kyeds forklaring viser noget andet.

- Lykkes position var, at man formentlig ikke kunne adskille alle, fordi der var nogle, der havde fælles børn, og at det formentlig ville være i strid med konventionerne at adskille alle, siger han.

Han har dog ikke oplevet, at ministeren opfordrede til ulovligheder.

- Jeg oplevede omvendt ikke, at hun sagde, at vi skulle gå over konventionerne, siger han.

Ombudsmanden har siden kaldt instruksen ulovlig og "særdeles kritisabel", og et syrisk asylpar er blevet tilkendt erstatning, fordi de blev tvangsadskilt i 2016.

Kommissionen blev nedsat af den socialdemokratiske regering efter magtskiftet ved folketingsvalget i juni 2019.

arrow Støjberg: Jeg godkendte at ikke alle asylpar kunne adskilles
24. maj 2020 kl. 11:22 Opdateret: kl. 11:24
arrow Søren Pind skal vidne i Støjberg-sag om ulovlig instruks
24. maj 2020 kl. 09:04 Opdateret: kl. 09:06
arrow FAKTA: Støjberg hævder at hun ikke blev advaret
24. maj 2020 kl. 04:30 Opdateret: kl. 04:32
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?