4. april 2020
I et forsøg på at stoppe udleveringen af en lettisk kvinde til Sydafrika har Letlands justitsminister, Janis Bordans, onsdag sendt et brev til sin danske kollega Nick Hækkerup (S) (billedet) og rigsadvokat Jan Reckendorff.(Arkivfoto)
I et forsøg på at stoppe udleveringen af en lettisk kvinde til Sydafrika har Letlands justitsminister, Janis Bordans, onsdag sendt et brev til sin danske kollega Nick Hækkerup (S) (billedet) og rigsadvokat Jan Reckendorff.(Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Letland øger presset på Danmark i sag om udlevering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Letland øger presset på Danmark i sag om udlevering

Letlands justitsminister skriver til Nick Hækkerup (S) for at bremse udlevering af kvinde til Sydafrika.

Danmark - 19. februar 2020 kl. 19:48
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Letlands justitsminister, Janis Bordans, har onsdag sendt et brev til sin danske kollega, justitsminister Nick Hækkerup (S), og rigsadvokat Jan Reckendorff for at forhindre udleveringen af en lettisk statsborger til Sydafrika.

Det skriver The Baltic Times.

Sydafrika ønsker Kristine Misane udleveret til en straffesag. Sagen drejer sig blandt andet om, at hun har fjernet sin dengang treårige datter fra landet i strid med en retskendelse. Barnets far er sydafrikaner.

Hun har i mere end 14 måneder siddet varetægtsfængslet i Danmark, efter at hun blev anholdt under en mellemlanding i København.

I brevet skriver Janis Bordans ifølge The Baltic Times, at Kristine Misane bør udleveres til Letland, så de lettiske myndigheder kan efterforske de forbrydelser, hun måtte have begået i Sydafrika.

Bordans skriver, at det vil være den bedst mulige løsning, da Misanes familie og børn opholder sig i Letland.

Brevene til de danske myndigheder fra den lettiske justitsminister er det seneste tiltag fra de lettiske myndigheder for at undgå, at Misane udleveres til Sydafrika.

Via diplomatiske kanaler og ad politisk vej har det baltiske land flere gange tidligere forsøgt at forhindre en udlevering.

I januar forsøgte Letlands rigsadvokat at arrangere et møde med sin danske kollega, Jan Reckendorff. Men det blev afslået fra dansk side, har Letlands rigsadvokat tidligere oplyst.

Flere lettiske politikere er gået ind i sagen, og parlamentet, Saeima, har blandt andet appelleret til danske politikere om at blande sig.

Mandag i sidste uge blev Danmarks ambassadør i Letland, Flemming Stender, indkaldt til møde i det lettiske udenrigsministerium.

Desuden har Letlands forsvarsminister, Artis Pabriks, udtalt offentligt, at forholdet til Danmark snart vil være "meget følsomt".

Udleveringen af Kristine Misane er blevet udsat tre gange. Det skete senest onsdag, efter at Letland i sidste øjeblik tirsdag udstedte en europæisk arrestordre på den 46-årige kvinde.

Dermed har to lande bedt om at få Kristine Misane udleveret. Situationen har tvunget Rigsadvokaten til at tage endnu en tænkepause.

I brevet til Nick Hækkerup og Jan Reckendorff understreger den lettiske justitsminister, at Letlands myndigheder er klar til at retsforfølge egne statsborgere - også for forbrydelser, som er begået i et andet land, og at det er en forudsætning for udstedelsen af den europæiske arrestordre, skriver The Baltic Times.