23. juli 2018
60 procent af alle landets skoleelever, at deres toiletter hverken er rene eller pæne. Arkivfoto
60 procent af alle landets skoleelever, at deres toiletter hverken er rene eller pæne. Arkivfoto
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Længere skoledage giver ulækre toiletter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Længere skoledage giver ulækre toiletter
Danmark - 05. maj 2017 kl. 11:24
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vådt papir på gulvet, sødlig sæbe tværet ud på håndvasken, tis på brættet. Vi kan allerede mærke dunsten i næseborene: Lugten af skoletoilet.

I dag er Skoletoiletdag. Hvert år på denne dag sætter flere kommuner fokus på, hvordan man kan gøre skolebørnenes toiletter bedre rene. Og ikke uden grund. For ifølge folkeskolernes trivselsmålinger synes 60 procent af alle landets elever, at deres toiletter hverken er rene eller pæne. Det skriver Fagbladet 3F.

Men handler det nødvendigvis om dårlig rengøring? Nej, siger rengøringsassistenterne på Klostermarksskolen i Roskilde. Her er der helt nye toiletter, og ingen klager over toiletterne overhovedet. Ikke desto mindre har rengøringsassistenterne også her en udfordring med at holde dem rene.

- Efter folkeskolereformen er børnene i skole i mange flere timer om dagen. En længere skoledag betyder også flere toiletbesøg, og så bliver toiletterne selvfølgelig mere brugt og griset til, siger rengøringsassistent Annette Nelausen, der arbejder på Klostermarksskolen i Roskilde.

Men også andre ting spiller ind. Nogle børn vil ikke bruge folkeskolernes toiletter og går derfor og "holder sig", har professor ved Aarhus Universitetshospital Søren Rittig erfaret, når han skal behandle børn med vandladningsproblemer. Han arbejder ved Center for børneinkontinens, der hvert år har tusindvis af konsultationer med børn, der ikke kan styre deres blære.

- En af de mest effektive behandlinger er at indføre "klokkeslætsvandladning". Det vil sige, at børnene skal gå på toilettet fast hver tredje time for eksempel. Men her møder vi rigtigt mange børn, der siger, at det ikke kan lade sig gøre, fordi de ikke vil bruge skolens toiletter - de er for ulækre, fortæller Søren Rittig.
I efteråret skal op til 30.000 skoleelever lave et såkaldt "Masseeksperiment". Her skal de selv undersøge deres skoletoiletters tilstand. Samtidigt skal eleverne svare på spørgsmål om symptomer på urinvejsproblemer.

- Det bliver rigtigt spændende at se, om der er en sammenhæng mellem ulækre toiletter og urinvejsproblemer. Det er selvrapporterede symptomer hos børnene, og det vil vinde på volumen, for det bliver nærmest verdens største undersøgelse af skoletoiletter, siger Søren Rittig.