2. juni 2020
Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sidder her i åbent samråd om beslutningen undtagelsesfrit at adskille ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år, i Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.
Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sidder her i åbent samråd om beslutningen undtagelsesfrit at adskille ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år, i Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lækket udkast: Kommission skal blotlægge rådgivning af Støjberg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lækket udkast: Kommission skal blotlægge rådgivning af Støjberg

Kommission skal se på, hvad Inger Støjberg (V) blev rådgivet om i sagen om tvangsadskillelser af asylpar.

Danmark - 21. oktober 2019 kl. 22:51
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den kommission, som regeringen har nedsat, skal blotlægge rådgivning af Inger Støjberg (V) i sagen om tvangsadskillelser af asylpar.

Det fremgår af et udkast til kommissoriet, Politiken er i besiddelse af.

Den kommende kommissionsundersøgelse skal svare på, hvilken rådgivning daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg fik, og hvilke skridt ministeriet og Udlændingestyrelsen tog.

Sagen om de unge asylpar - også kendt som barnebrudssagen - omhandler en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvis den ene part var under 18 år.

Instruksen blev udsendt i en pressemeddelelse i februar 2016. Udlændingestyrelsen fik besked fra ministeriet om at administrere efter den. Folketingets Ombudsmand betegnede i foråret 2017 instruksen som ulovlig.

I april satte Udlændinge- og Integrationsministeriet gang i en intern eftersøgning.

Den kommende undersøgelseskommission får til opgave at svare på, hvad Inger Støjberg er blevet rådgivet om af sit ministerium i sagen.

Den skal også svare på, hvad Udlændinge- og Integrationsministeriet og Udlændingestyrelsen gjorde, da det kom frem, at der kunne være problemer med instruksen.

Ifølge udkastet vil kommissionen i udgangspunktet få to år at arbejde i, skriver Politiken.

Den vil blive tildelt "fuldt og omfattende sekretariatsbistand", lyder det i udkastet til et kommissorium.

Ifølge Sten Bønsing, der er professor på Aalborg Universitet og har fulgt sagen tæt, er en af de grundliggende uklarheder i sagen, at man "ikke ved, hvad der er blevet sagt mundtligt".

For eksempel har Folketingets ombudsmand i sin afdækning af sagen kun kunnet undersøge sagen ud fra skriftlige akter, da han ikke foretager egentlige afhøringer.

- Det gør man jo netop her, siger Sten Bønsing om kommissionen til Politiken.

Det er regeringen, der i samarbejde med partierne SF, Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten har besluttet at nedsætte kommissionen.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?