5. august 2021
Praktiserende læger har kun adgang til Det Danske Vaccinationsregister, hvis patienten er til stede i konsultationen. Lægernes videnskabelige selskab, DSAM, har søgt Sundhedsdatastyrelsen om systematisk adgang. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Praktiserende læger har kun adgang til Det Danske Vaccinationsregister, hvis patienten er til stede i konsultationen. Lægernes videnskabelige selskab, DSAM, har søgt Sundhedsdatastyrelsen om systematisk adgang. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lægehuse vil tilbyde sårbare vaccination

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Lægehuse vil tilbyde sårbare vaccination

Praksislæger efterlyser adgang til vaccinationsregister og mulighed for selv at vaccinere. Det vil øge tilslutning i udsatte boligområder, vurderer professor.

Danmark - 20. juli 2021 kl. 16:30
Af Ritzau

Praktiserende læger ønsker systematisk adgang til Det Danske Vaccinationsregister, så de kan følge, hvilke af deres patienter der mangler at blive vaccineret mod corona.

Samtidig vil lægerne have mulighed for selv at vaccinere - enten i lægehuset eller i særlige tilfælde hjemme hos patienten.

Det vil sikre, at flere udsatte og sårbare bliver beskyttet inden efteråret, siger Bolette Friderichsen, der er næstformand i Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM).

- Vi ved, at mange af dem, der ikke er vaccinerede, gerne vil. De får det bare ikke gjort, fordi noget står i vejen. Måske har de ingen computer, eller måske kan de ikke overskue at skulle hen i et vaccinationscenter.

- Får de et lille puf fra egen læge og et tilbud om at komme ned og få et stik hos os, så er jeg sikker på, at en del af dem vil sige ja, siger Bolette Friderichsen.

Selv hjalp hun i sidste uge i sin praksis i Hobro en psykisk syg patient med at bestille tid. Han kunne ikke huske adgangskoden til NemID. En anden patient kunne ikke booke, fordi han er uden fast adresse.

- Nu håber jeg så bare, at det lykkes dem at møde op på vaccinationscentret. Det ville være optimalt, hvis jeg også selv lå inde med vaccinerne.

Generelt er der en stor tilslutning til at blive vaccineret i Danmark. Men ud over at enkelte ikke får det gjort, er der en række områder i landet, hvor det gælder større grupper.

For eksempel i Gellerup i Aarhus og Vollsmose i Odense.

Her har mellem 35 og 40 procent af dem, der er indkaldt til vaccination, ikke bestilt tid, viste tal i sidste uge. Til sammenligning er gennemsnittet på landsplan 12,5 procent.

Ifølge persondataforordningen må de praktiserende læger kun slå patienter op i vaccinationsregistret, hvis patienten er til stede i konsultationen, eller hvis det er aftalt i forbindelse med en behandling.

Det er oplagt at give dem adgang til et generelt overblik, mener Marie Nørredam, der er professor MSO på Københavns Universitet og formand for Dansk Selskab for Indvandrersundhed.

- Det er jo helt frivilligt, om man vil vaccineres. Men vi må prøve forskellige fremgangsmåder for at få flere sårbare med, og jeg tror, at vi kan nå nogen af dem, hvis de praktiserende læger får mulighed for at opsøge dem direkte.

Hun mener, at det kun for få af de uvaccinerede handler om vaccineskepsis. Langt oftere skyldes det praktiske eller sproglige barrierer.

- Hvis du er syg og aldrig kommer ud af lejligheden, er det uoverskueligt at skulle hen i et vaccinationscenter. Andre har ingen computer eller kan ikke finde ud af at komme ind i e-Boksen, siger Marie Nørredam.

Også Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, støtter lægernes ønske.

- Der er uden tvivl nogle mennesker, der føler sig fremmedgjorte i massevaccinationsprogrammet. Derfor kunne det være oplagt at lade de praktiserende læger spille en mere central rolle. De har ofte et nært kendskab til deres patienter.

Men han peger på, at det - ud over en ændring i persondataforordningen - er op til Sundhedsstyrelsen at vurdere, om vaccinationsstrategien skal ændres.

- Nu koordineres det centralt fra, når folk inviteres ind. Det vil være et nybrud, hvis de praktiserende skal være den udfarende kraft.

- Vi taler måske om 20 procent af befolkningen, eller lidt over en million mennesker, som lægerne skal kontakte, siger Jens Lundgren.

Dansk Selskab for Almen Medicin har søgt Sundhedsdatastyrelsen om adgang til registret.

Styrelsen oplyser til Ritzau, at jurister i løbet af sommeren vil vurdere lægernes ønske.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?