19. oktober 2021
Der skal sættes langt flere lynladere op langs de statslige veje i Danmark, så man hurtigt kan lade bilen op, når man kører lange ture, mener formand i IDA. (Arkivfoto)
Der skal sættes langt flere lynladere op langs de statslige veje i Danmark, så man hurtigt kan lade bilen op, når man kører lange ture, mener formand i IDA. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ladestanderne kan ikke følge med elbilerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ladestanderne kan ikke følge med elbilerne

Der skal fokus på at få mange lynladestandere op på de statslige veje, siger formand i Ingeniørforeningen IDA.

Danmark - 25. september 2021 kl. 13:45
Af Ritzau

I august blev der opstillet 600 nye ladepunkter til elbiler. I samme periode var knap hver femte solgte bil en elbil, og der er nu 11 elbiler per offentligt tilgængelige ladepunkt.

For tre år siden var der et ladepunkt per fire elbiler.

Med andre ord har antallet af ladepunkter svært ved at følge med antallet af elbiler, der kommer ud på de danske veje.

Thomas Damkjær Pedersen, der er formand i Ingeniørforeningen IDA, er glad for, at der kommer flere ladestandere til, men mener ikke, at det går helt hurtigt nok.

- Tempoet skal endnu mere op for at tilfredsstille de potentielle elbilkøberes behov. Vi har rigtig meget brug for, at der også kommer flere ladestandere ud på statsvejene, så vi kan få en større tryghed i befolkningen, siger han.

Et ladepunkt er betegnelsen for den enkelte ledning, man oplader bilen med. En ladestander kan have flere ladepunkter.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) glæder sig over, at der er kommet mange nye muligheder for at oplade bilerne, men understreger også, at der skal mere til.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det der er barrieren for, at folk køber en elbil, er bekymringen for, om man nu også kan komme til at lade, når man skal køre den lange tur, siger han.

I Dansk Erhverv er man også glad for udviklingen - der dog godt må få et nøk op i tempo.

- Vi har brug for, at speede endnu mere op, så det ikke er ladeinfrastrukturen, der afgør, om man tør anskaffe sig en elbil, siger Jesper Kronborg, der er branchedirektør for transport i Dansk Erhverv.

Han understreger, at det også skal være muligt for varebiler at oplade, når de går over til at køre på el.

- Hvis vi ser på varebiler og udbringning, så er det vigtigt, at man sørger for, at der skal være nogle knudepunkter, hvor der kan ske en hurtigt opladning, da der er tale om erhvervskørsel, hvor bilerne skal være i drift mest muligt, siger han.

31. august 2021 var der 4200 offentligt tilgængelige ladestandere fordelt over det danske land.

Cirka halvdelen af dem er hurtigladere, der kan lade et tomt batteri på 30-60 minutter, fire procent er lynladere, der kan lade på 10-30 minutter, og resten er normalladere. Med dem tager det omkring seks timer at lade bilen op.

Thomas Damkjær Pedersen mener, at lynladerne er dem, man bør fokusere på at få sat op på de statslige veje.

- På de kommende eltankstationer og generelt i det offentlige rum, er der behov for mange flere lynladestationer, siger han.

Ifølge ham er grunden til, at kun fire procent af de offentligt tilgængelige ladepunkter er lynladere, at de er dyrere og kræver mere at opstille.

- Indtil man får markedet godt i gang på det her område, så er det det offentlige, der skal dække udgifterne.

- Der er godt gang i salget af elbiler, og hvis de alle sammen skal ud og lades op, så er der jo et marked for det efterhånden, siger han.

I infrastrukturplanen, der blev indgået af alle Folketingets partier i juni i år, er der afsat en halv milliard i perioden 2022 til 2030 til at lave ladeinfrastruktur langs de statslige veje.

Ifølge Vejdirektoratet betyder det, at der kan komme 630 nye lynladepunkter, og det betyder, at stort set alle lange ture på de statslige veje kan gennemføres uden, at man kører en omvej.

Rejser du til udlandet i år?