18. juni 2021
De mange restriktioner under coronakrisen har påvirket kvinder mest, viser en ny undersøgelse. Særligt kvinder mellem 18 og 29 år er den befolkningsgruppe, som har været hårdest ramt. (Arkivfoto)
De mange restriktioner under coronakrisen har påvirket kvinder mest, viser en ny undersøgelse. Særligt kvinder mellem 18 og 29 år er den befolkningsgruppe, som har været hårdest ramt. (Arkivfoto)
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kvinder trives dårligere under corona

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kvinder trives dårligere under corona

Ifølge en ny undersøgelse er kvinder blevet hårdere ramt under coronakrisen end mænd. Målinger viser, at kvinder er mere påvirket af restriktioner.

Opdateret 08. maj 2021 kl. 15:52
Danmark - 08. maj 2021 kl. 15:30
Af Ritzau

Restriktioner, frygten for at blive smittet og anbefalinger om at ses med så få som muligt har påvirket hele den danske befolkning gennem det seneste år.

Men kvinder er påvirket langt mere end mænd. Faktisk er de ramt dobbelt så hårdt som mændene.

Det viser en ny måling lavet af TrygFonden. Undersøgelsen er lavet for at måle danskernes generelle trivsel og tryghed under coronakrisen.

Særligt er bekymringer for at blive smittet med coronavirus mere udbredt blandt kvinder. Både frygten for, at familiemedlemmer skal blive syge, og den generelle frygt for coronasituationen fylder mere hos kvinder end mænd.

- Kvinderne er mere bekymrede for samfundet under coronakrisen end mændene, siger forskningschef i TrygFonden Anders Hede, som har været med til at lave målingen.

Også sociale begrænsninger, som forhindrer at mødes med familie og venner, påvirker kvinder mere end mænd, oplyser Anders Hede.

- Den begrænsede kontakt med familie og venner er i høj grad en del af årsagen til, at kvinder har det dårligere end mænd, siger han.

I undersøgelsen har man ikke fokuseret på, hvorfor kvinder er mere påvirkede end mænd. Derfor ønsker Anders Hede ikke at komme med et bud på, hvorfor flere kvinder har haft det dårligere end mænd.

Professor og leder af Hope-projektet på Aarhus Universitet, hvor man undersøger danskernes adfærd under coronakrisen, Michael Bang Petersen kan heller ikke komme med en klar årsag til, at kvinder bliver mere påvirkede end mænd.

Han mener dog, at det kan hænge sammen med forskellen på risikoopfattelser mellem kønnene, blandt andet har kvinder generelt en større tendens til at bekymre sig om risici.

- Vi ved, at kvinderne rent faktisk har overholdt retningslinjerne mere end mændene. Hvis man overholder alle anbefalinger og retningslinjer, så bliver man mere ensom og trives derfor dårligere, siger han.

Dog mener tidligere direktør i det Nationale Center for Velfærd (SFI) Agi Csonka, at man i stedet bør kigge på forskellen i arbejdsvilkår mellem kønnene. For eksempel arbejder flere kvinder i sundhedssektoren.

Den befolkningsgruppe, som har haft det dårligst under krisen, er kvinder mellem 18 og 29 år, oplyser Anders Hede. Derudover er skellet mellem mænd og kvinder langt mindre i den yngre befolkningsgruppe, fortæller han.

Årsagen til det mindre skel blandt unge, mener han, eksisterer, fordi der har været flere restriktioner for unge. Mest af alt fordi uddannelserne næsten har været lukket helt ned.

- Der er jo unge, som er startet på en uddannelse for et år siden, og ikke har haft muligheden for at møde deres medstuderende, og det hjælper jo ikke på trivslen, siger Anders Hede.

Undersøgelsen viser at to tredjedele af de adspurgte stadig bakker op om coronarestriktionerne, til trods for at mange har fået det værre under krisen.

I slutningen af marts blev undersøgelsens data indsamlet via YouGov. Der deltog 2628 personer i undersøgelsen. Det er den fjerde større måling lavet af TrygFonden under coronakrisen.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?