15. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Krisepsykolog: Gidsler skal gradvist tilbage til livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krisepsykolog: Gidsler skal gradvist tilbage til livet

Der skal tages små skridt, men med hjælp kan de frigivne gidsler komme helskindet igennem de to traumatiske år

Danmark - 30. april 2013 kl. 18:39
Af Ritzau

De to danske gidsler, Eddy Lopéz og Søren Lyngbjørn, er sat fri efter mere end to års fangenskab hos somaliske pirater. Nu skal de langsomt tilbage til livet og virkeligheden igen, for en så ekstrem oplevelse kan ikke overkommes fra den ene dag til den anden.

arrow Læs også: De tidligere danske gidsler er nu tilbage i Europa

Det siger chefpsykolog på Krisepsykologisk enhed på Rigshospitalet, Anders Korsgaard Christensen.

- Selvfølgelig er man lettet over at være blevet sat fri, men samtidig kan det være vældig skræmmende at skulle forenes med familie og verden igen. Man har brug for at blive sat tilbage i frihed med små skridt, siger Anders Korsgaard Christensen til Ritzau.

De to danskere er i dag henholdsvis 49 og 46 år. Som vesterlændinge har de den kedelige rekord i at have siddet længst som gidsler hos somaliske pirater.

Og netop den lange periode betyder, at de to har brug for både tid og hjælp.

- Det er på mange måder en tilbagevenden til virkeligheden, der er tale om. Og det kan ikke gøres fra den ene dag til den anden, det er noget, der skal ske uhyre langsomt og varsomt med professionel hjælp.

- To år er så lang tid, at man meget langsomt skal sluses tilbage, siger Anders Korsgaard Christensen.

Særligt skal de frigivne sømænd lære at tage beslutninger selv.

- I lang tid har man været vant til, at andre beslutter for dig, hvornår du skal spise, sove og alt andet. Nu skal du pludselig til at bestemme selv, og i små bidder skal du lære at få din selvbestemmelse tilbage, siger krisepsykologen.

Han kalder det et "uudsletteligt minde" og en "ekstrem hændelse", de to danskere har været udsat for. Derfor er nøglen til at kunne vende tilbage til et godt liv hjælp fra psykologer, så de belastende minder kan bearbejdes.

- Ingen klarer det her uden at få professionel hjælp. Det er klart, at hvis du er blevet truet på dit liv hver anden dag, så er det jo noget, der virkelig sætter nogle store sår i din sjæl, siger Anders Korsgaard Christensen og tilføjer:

- Der er ikke skyggen af tvivl om, at det er så stor en mundfuld for både det løsladte gidsel og familien, at de ikke kan komme over det her selv. De har brug for hjælp.

I starten genoplever de frigivne gidsler nok minderne, som kan betyde, at de får det dårligt, får angst, ikke kan sove, bliver ukoncentrerede eller isolerer sig, fordi de genoplever episoder. Derudover vil de formentlig føle en mistillid til omverdenen.

Tirsdagens frigivelse er den foreløbige afslutning på den mest spektakulære gidselsag i danske rederier nogensinde og den længste kidnapning af danskere i nyere danmarkshistorie.

arrow Shipcraft bekræfter løsesum for gidsler på 39 millioner
03. maj 2013 kl. 12:53 Opdateret: kl. 09:59
arrow Pårørende: Ydmygende og forfærdelig gidsel-dokumentar
02. maj 2013 kl. 23:24 Opdateret: kl. 23:26
arrow Søvndal om danske gidsler: Omtalen har øget prisen
02. maj 2013 kl. 14:28 Opdateret: kl. 14:31
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?