10. juli 2020
Tidligere bestyrelsesformand i Roskilde Bank Peter Müller (th) forlader Østre Landsret på Fremtidsvej i Søborg, efter domsafsigelsen hi sagen mod ledelsen og revisionen i Roskilde Bank tirsdag den 7. November, 2017.
gallery icon

Se billedserie

Tidligere bestyrelsesformand i Roskilde Bank Peter Müller (th) forlader Østre Landsret på Fremtidsvej i Søborg, efter domsafsigelsen hi sagen mod ledelsen og revisionen i Roskilde Bank tirsdag den 7. November, 2017.
Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix Denmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kram og smil i retten efter dom i Roskilde Bank-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kram og smil i retten efter dom i Roskilde Bank-sag

Der var tydelig lettelse i Søborg, da Østre Landsret frifandt ledelsen og revision i Roskilde Bank for ansvar.

Danmark - 07. november 2017 kl. 10:39
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tydeligt lettede advokater og sagsøgte prægede Østre Landsrets lokaler i Søborg tirsdag, efter at retten har frifundet Roskilde Banks tidligere ledelse og revision for erstatningsansvar.

Over små to år har Finansiel Stabilitet, der overtog resterne af Roskilde Bank, da denne kollapsede under milliarder af dårlige lån til ejendomssektoren, argumenteret for, at ledelsen skulle erstatte en milliard kroner plus renter.

- Vi er tilfreds med dommen, men en sag er ikke afsluttet, før ankefristen er udløbet, siger advokat Georg Lett, der har repræsenteret revisionsfirmaet Ernst & Young i sagen.

Finansiel Stabilitets advokater har nu fire uger til at afgøre, om de vil anke.

Mens sagens hovedperson, tidligere bankdirektør og bykonge Niels Valentin Hansen, ikke var i retten, angiveligt bortrejst, var flere medlemmer af den tidligere bestyrelse til stede.

Niels Krüger, tidligere næstformand i bestyrelsen, faldt fysisk let sammen, da afgørelsen var oplæst. Han blev omfavnet af flere af de tilstedeværende.

- Jeg er tilfreds, sagde Niels Krüger, der ikke fandt flere ord til journalisterne tirsdag, inden han trak sig fra lokalet.

Dommeren, Finn Morten Andersen, har fundet, at nok er der begået fejl i banken, men ikke på en måde, så den tidligere ledelse og revisionen kunne holdes ansvarlig.

- Landsretten finder, at der har foreligget kritisable forhold i driften af banken. Der har blandt andet været brugt mange hurtige bevillinger af lån.

- Banken var samtidig meget eksponeret mod ejendomsbranchen. Det har dog ikke givet grund til at sige, at ledelse har været generelt uansvarlig, sagde dommeren.

arrow Læs også: Underdirektør er glad og tilfreds
Fakta - retsagerne om Roskilde Bank
I en stribe retssager kræver det statslige selskab Finansiel Stabilitet i alt mere end tre milliarder kroner af chefer, bestyrelsesmedlemmer og revisorer i otte pengeinstitutter, der er gået ned.

Retsopgøret er dyrt. Hidtil har FS betalt 258 millioner kroner til især advokater for at føre sagerne. Her er status på de retlige opgør, der foregår ved flere forskellige domstole:

 • Roskilde Bank. Direktion, bestyrelse og revisor afkræves en milliard kroner. Østre Landsret har mandag frikendt ledelsen af banken for ansvar.
 • Amagerbanken. 11 sagsøgte. Oprindeligt krævede FS i alt 900 millioner kroner af syv og 300 millioner af fire. Retten i Lyngby frifandt samtlige i en dom 12. juni i år. FS har anket dommen til Østre Landsret og har reduceret kravet til 375 millioner. Ankesagen indledes 14. januar 2019.
 • Capinordic Bank. I et forlig opnåede FS i oktober 2013 70 millioner kroner. I en retssag ved Østre Landsret mod tre ledere var der krav om 400 millioner. Dommen i oktober 2015 lød på 90,5 millioner. Afgørelsen er anket til Højesteret.
 • Ebh bank. Direktion, bestyrelse og revisor er sagsøgt for i alt 718 millioner kroner. Vestre Landsret havde første retsmøde 4. september i år.
 • Eik Bank Danmark. Direktion, bestyrelse og revisor er sagsøgt for 250 millioner. Østre Landsret havde første retsmøde ud af 100 4. september i år.
 • Eik Bank Færøerne. Syv personer er sagsøgt for 150 millioner. Retten på Færøerne indleder sagen 8. januar 2018.
 • Løkken Sparekasse. Syv er sagsøgt for 275 millioner. Vestre Landsret har første retsmøde 29. oktober 2018.
 • Andelskassen JAK i Slagelse. Direktør og bestyrelsesformand afkræves 14,3 millioner. Retten i Glostrup skal behandle sagen.


Kilder: Retsdokumenter, Finansiel Stabilitets årsrapport, Ritzaus Bureau.
Fakta - sagens hovedpersoner
Finansiel Stabilitet har sagsøgt 11 personer fra den tidligere ledelse i Roskilde Bank og revisionsfirmaet EY for en milliard kroner plus renter.

Finansiel Stabilitet mener, at den tidligere ledelse i banken, der kollapsede i 2008 og blev overtaget af Finansiel Stabilitet, har opført sig uansvarligt i en grad, hvor de er ansvarlige for de tab, som banken har lidt.

Men Østre Landsret finder ikke, at den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank er ansvarlige for de tab, banken led, da den kollapsede under finanskrisen.

Her er de personer, som har været sagsøgt i sagen:

 • Bankdirektør fra 1978 til 2007 Niels Valentin Hansen, der fratrådte 31. marts 2008.
 • Underdirektør Allan H. Christensen, der havde ansvar for kredit og erhverv. Han blev afskediget 25. august 2008.
 • Underdirektør og vicedirektør fra 1986 til bankens krak Arne Gotlieb Wilhelmsen.
 • Formand for bestyrelsen, manufakturhandler Peter Müller. Medlem af bestyrelsen siden 1991, blev formand i 2006.
 • Næstformand, advokat Niels Krüger, fra 1. marts 2006.
 • Bestyrelsesmedlem smedemester Peter Holm.
 • Bestyrelsesmedlem direktør Ib Mardahl-Hansen fra 1. marts 2006.
 • Medarbejderrepræsentant Ove Holm.
 • Ernst & Young, som fratrådte i februar 2008.
 • Statsautoriseret revisor Palle Kubach.
 • Statsautoriseret revisor Tommy Nørskov Rasmussen.
arrow Sådan vil sagsøgere fælde Roskilde Banks ledelse
04. december 2017 kl. 16:10 Opdateret: kl. 16:10
arrow Finansiel Stabilitet vil have 375 millioner fra banktop
04. december 2017 kl. 15:35 Opdateret: kl. 15:36
arrow Topadvokat skiftes ud i banksag
04. december 2017 kl. 15:23 Opdateret: kl. 15:23
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?