15. maj 2021
Flere kommuner mener, at der ikke bør gennemføres nationale test i folkeskolen i år. Regeringen er uenig. (Arkivfoto)
Flere kommuner mener, at der ikke bør gennemføres nationale test i folkeskolen i år. Regeringen er uenig. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommuner vil have droppet nationale test under corona

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommuner vil have droppet nationale test under corona

Flere kommuner mener, at der ikke skal gennemføres nationale test i folkeskolen i år. Minister holder fast.

Danmark - 11. marts 2021 kl. 09:46
Af Ritzau

Det er egentlig i år, at landets skoleelever fra 2. til 8. klasse skal tage nationale test i flere fag. Men det kan være, at eleverne slipper.

I hvert fald har flere af landets største kommuner søgt om dispensation for testene hos Undervisningsministeriet eller opfordret til, de droppes.

Det er dog ikke umiddelbart en holdning, som regeringen deler.

Torsdag meddeler Aarhus, at en ansøgning er på vej til ministeriet. Også Aalborg og København har taget kontakt til ministeren, oplyser de.

Thomas Medom (SF), der er rådmand for Børn og Unge i Aarhus, peger på, at flere undersøgelser har vist, at testene er fyldt med fejl.

- I en hårdt presset coronatid skal skolerne bruge den sparsomme tid før sommerferien på andre og vigtigere ting, siger han i en pressemeddelelse.

København sendte i februar en opfordring til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om at aflyse eller gøre testene frivillige i år.

Kommunens børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S), støtter grundlæggende tanken om de nationale test.

- Men det har været et helt særligt skoleår i år under vanskelige vilkår med corona og fjernundervisning, siger han i en skriftlig kommentar.

Han peger på, at det har givet skolebørnene et fagligt og socialt efterslæb, og derfor bør fokus i første omgang være på elevernes trivsel.

- Som situationen er nu, vil de nationale test næppe give et dækkende eller sammenligneligt billede af det faglige niveau, mener han.

Også Odense har taget kontakt til ministeren for at få hende og partierne i Folketinget til at genoverveje testene.

Det ser dog ikke ud til, at kommunernes bøn er blevet hørt. Regeringen mener nemlig, at de nationale test skal gennemføres.

- Det er vigtigt at få afdækket omfang og karakter af faglige udfordringer, så skolerne kan sætte målrettet ind i forhold til den enkelte elev og klasse, skriver minister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) torsdag i et Folketingssvar.

Svaret kommer på spørgsmål fra SF's gruppeformand, Jacob Mark, der har spurgt, om ministeren vil genoverveje årets nationale test.

Testene, der skal måle elevernes faglige niveau, skal laves mellem 1. marts og 11. juni. Perioden er blevet forlænget på grund af corona.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?