3. juni 2020
Klimaminister Dan Jørgensen (nummer to fra højre) modtager onsdag anbefalinger fra klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi, som vil genanvende 90 procent af affald. (Arkivfoto)
Klimaminister Dan Jørgensen (nummer to fra højre) modtager onsdag anbefalinger fra klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi, som vil genanvende 90 procent af affald. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klimapartnerskab vil genanvende 90 procent af alt affald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klimapartnerskab vil genanvende 90 procent af alt affald

Danmark vil udlede 1,2 millioner ton mindre CO2, hvis vision fra klimapartnerskabet for affald realiseres.

Danmark - 11. marts 2020 kl. 09:01
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I 2030 skal 90 procent af vores affald genanvendes. Det mener regeringens klimapartnerskab for affald, vand og cirkulær økonomi, skriver Politiken.

Klimapartnerskabet har onsdag formiddag præsenteret sine anbefalinger for klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S).

- Den måde, vi har indrettet vores affaldshåndtering på, er uhensigtsmæssig. Vi skal genanvende affaldet og for klimaets skyld lade være med at brænde det af, siger formand for klimapartnerskabet Camilla Haustrup Hermansen til Politiken.

Hun er til daglig direktør for forretningsudvikling hos den danske emballageproducent Plus Pack.

I dag står forbrændingsanlæg for at brænde lidt under en tredjedel af det danske affald. Anlæggene leverer op mod en fjerdedel af den danske fjernvarme.

Ifølge anbefalingen fra klimapartnerskabet skal mængden af affald i ovnene i indeværende årti falde fra 3,3 millioner ton til cirka 800.000 ton.

Det vil betyde, at Danmark udleder 1,2 millioner ton CO2 mindre, alene ud fra den mindre mængde affald, der vil blive brændt af.

Regeringen har oprettet 13 klimapartnerskaber med erhvervslivet. De skal hver især komme med bud på, hvordan de kan mindske deres klimaaftryk frem mod 2030.

Sidste år vedtog et bredt flertal i Folketinget en klimalov, der skal reducere Danmarks CO2-udslip med 70 procent i 2030 set i forhold til niveauet i 1990.

Klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi er det første, der kommer med sit bud.

Camilla Haustrup Hermansen understreger over for Politiken, at der er tale om en vision fra klimapartnerskabets side.

Det forudsætter, at Danmark skruer meget op for tempoet i forhold til at håndtere affald på en god måde.

Det vil blandt andet kræve, at affaldet bliver sorteret på samme måde over hele landet, hvor det i dag er op til hver enkelt af landets 98 kommuner at vælge en løsning.

Derudover foreslår klimapartnerskabet, at der skal opføres to store centrale affaldssorteringsanlæg i hver sin landsdel.

Der har ikke været enighed hele vejen rundt i klimapartnerskabet.

Hos Dansk Affaldsforening, der er interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber, er direktør Mikkel Brandrup skeptisk.

Ikke over for selve målet om 90 procents genanvendelse, for "det er vi jo for", siger han.

- Men dér, hvor vi er lidt skeptiske, er, at man ikke anviser vejen til, hvordan det kan lade sig gøre. Det, vi har brug for, er ikke flere visioner, vi har brug for konkrete reduktioner, siger han.

- Én af de rigtig store udfordringer er, at rigtig meget affald slet ikke er designet til genanvendelse.

- Ud over hvad man kender af plastikemballager, som er blandet sammen af forskellige materialer, består rigtig mange af de produkter, vi omgiver os med, af flere materialer, som er svejset sammen, for eksempel laminater.

- Der kan også være uønsket kemi, som vi ikke ønsker at recirkulere i vores miljø, siger Mikkel Brandrup til Ritzau.

Dansk Affaldsforening har været med i partnerskabet, men anbefalingerne kommer fra formandskabet.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?