1. august 2021
Sushirestauranter og kinesiske spisesteder ansætter kinesiske kokke under en særlig ordning. Den skulle sikre udenlandsk arbejdskraft minimum 35.582 kroner om måneden, men sådan er virkeligheden langtfra for alle.
gallery icon

Se billedserie

Sushirestauranter og kinesiske spisesteder ansætter kinesiske kokke under en særlig ordning. Den skulle sikre udenlandsk arbejdskraft minimum 35.582 kroner om måneden, men sådan er virkeligheden langtfra for alle.
Foto: Kazuhiro Nogi/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kinesiske kokkes arbejdsforhold under lup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kinesiske kokkes arbejdsforhold under lup

Sushirestauranter og kinesiske madsteder udnytter kokke fra Kina. Ifølge 3F har de lange arbejdsdage og en lav løn. Udlændingeminister vil have mere kontrol.

Danmark - 09. december 2019 kl. 20:00
Af Ritzau

12 timer lange arbejdsdage, én måske to fridage om måneden og en timeløn på 20 til 25 kroner.

Kinesiske kokke rekrutteres til sushirestauranter og kinesiske restauranter i Danmark, hvor de ifølge Fagbladet 3F arbejder under forhold, der tenderer menneskehandel og tvangsarbejde.

arrow Læs også: Restaurantejer afviser af have snydt thailandsk kok for løn

Afsløringerne fik mandag udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at slå fast, at det ingen steder hører hjemme, at kinesiske kokke bliver udnyttet i Danmark.

- Regeringen vil ikke være med til, at der foregår den slags fusk og svindel på det danske arbejdsmarked.

- Jeg er derfor glad for, at vi i finanslovsforhandlingerne blev enige om at fordoble bødeniveauet for virksomheder, der ansætter illegal arbejdskraft, udtaler Tesfaye i en skriftlig kommentar.

Kokkene kommer til Danmark gennem den såkaldte beløbsordning, der sikrer borgere uden for EU arbejde i Danmark, hvis deres arbejdsgiver vil give dem over 35.582 kroner i månedsløn.

Men restauranter og spisesteder udnytter ordningen med lange arbejdsdage og en månedsløn på 7000-9000 kroner efter skat.

Ifølge 3F er restauranter i Ringsted, Køge, Varde, Grindsted, Hillerød, Helsingør, Grenaa, Holstebro og Slagelse blevet politianmeldt i 2018 og 2019 for at udnytte kinesiske kokke ansat på ordningen.

Billedet bekræftes af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) og af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), som tager sig af landsdækkende organiseret kriminalitet.

- Vi kan se, at der tegner sig et billede på dette område af ulovlig aktivitet i flere kinesiske restauranter rundt omkring i landet, skriver Rigspolitiet til fagbladet.

Hos SF mener beskæftigelsesordfører Karsten Hønge, at der med det samme skal etableres en taskforce bestående af politi, arbejdstilsyn og skattemyndigheder.

- Så skal man opsøge samtlige af de steder, hvor man har givet tilladelser under den her beløbsordning. Alt skal tjekkes, siger Hønge, der har kaldt Tesfaye og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om sagen.

Ifølge brancheorganisationen Horesta, der organiserer hoteller og restauranter, vil det være relativt enkelt for myndighederne at undersøge, om der foregår noget ulovligt på restauranterne.

- Der er tre nøgletal, der giver en indikation på, om det her ser rigtigt ud: åbningstid, ansatte og omsætning. Her kan man lynhurtigt se, om der er en fornuftigt sammenhæng for at vurdere, om det går lovligt for sig

- Har man to registrerede medarbejdere og en åbningstid fra 10 til 24 ugens syv dag - det kan man jo ikke, det kan enhver regne ud, siger Katia Østergaard, der er administrerende direktør i Horesta.

arrow Afsløring: Kina-restauranter efterforskes i stor udlændingesag
20. december 2019 kl. 09:44 Opdateret: kl. 17:30
arrow 3F: Nok blev snydt for 1,5 millioner kroner i løn
19. december 2019 kl. 09:15 Opdateret: kl. 08:54
arrow Kinesere advarer hinanden efter afsløring af kokkefinte
14. december 2019 kl. 06:50 Opdateret: kl. 06:52
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?