16. oktober 2021
Med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen præsenterer regeringen onsdag sit længe ventede udspil til en sundhedsreform. På forhånd er der opbakning fra Dansk Folkeparti, mens oppositionen er imod. (Arkivfoto)
Med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen præsenterer regeringen onsdag sit længe ventede udspil til en sundhedsreform. På forhånd er der opbakning fra Dansk Folkeparti, mens oppositionen er imod. (Arkivfoto)
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kernetropper: Reform løser ikke problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kernetropper: Reform løser ikke problemer

Læger, sygeplejersker og social- og sundhedspersonale frygter regeringens sundhedsreform, fordi den ikke er svaret på mangel på hænder og underfinansiering.

Danmark - 16. januar 2019 kl. 12:00
Af Ritzau

Med en omfattende reform vil regeringen ændre måden, som det danske sundhedsvæsen er struktureret på.

Danmarks fem regionsråd, der de seneste 12 år har drevet landets sygehuse, skal nedlægges, og den overordnede planlægning og styring af økonomien overgår til staten, erfarede flere medier tirsdag aften.

arrow Læs også: Regering om sundhedsudspil: Der kommer ikke flere politikere

Men den omfattende reform, der blev præsenteret i sin helhed af regeringen onsdag formiddag, imødeses med skepsis af dem, der i praksis får sundhedsvæsnet til at fungere. Nemlig læger, sygeplejersker og social- og sundhedspersonale.

- Vi forstår ikke, at man skal bruge så meget krudt og energi på så store strukturelle ændringer. Det fjerner fokus fra det, som er de væsentligste problemer i sundhedsvæsnet i øjeblikket, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

- Og det er altså, at det har været underfinansieret i en række år, og at der mangler en række medarbejdere heriblandt sygeplejersker. Vi skal have uddannet nogle flere, så vi kan løfte alle de opgaver, der kommer i de kommende år, siger hun.

Både læger og sygeplejerskers faglige organisationer er enige i regeringens ambitioner om at styrke det nære sundhedsvæsen.

Men heller ikke Lægeforeningen ser en omfattende strukturreform som den rigtige medicin.

- Det er meget omkostningsfuldt, siger lægernes formand, Andreas Rudkjøbing.

- Det vil tage år at få til at fungere, og der er jo ikke sikkerhed for, at det, man putter i stedet for, rent faktisk vil være bedre til at løse de konkrete og påtrængende problemer, vi har i sundhedsvæsenet, siger han.

I stedet for regionsrådene skal der oprettes fem sundhedsforvaltninger samt 21 sundhedsfællesskaber. De skal bygges op omkring de nuværende akutsygehuse.

Formålet er at få sygehus, egen læge og kommunerne til at arbejde bedre sammen.

Det skal gøre, at der bliver taget bedre hånd om patienten, når vedkommende er blevet udskrevet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde tirsdag, at reformen skal gøre et godt dansk sundhedsvæsen bedre.

- For mange patienter oplever sundhedsvæsenet på en måde, hvor man skal være stærk for at være syg.

- Hvor den ene hånd ikke altid ved, hvad den anden gør. For mange skal rejse for langt for at få ukompliceret behandling, sagde statsministeren.

Hos fagforbundet FOA, der organiserer social- og sundhedspersonale, er der heller ikke begejstring for regeringens planer.

- Vi synes, at det samlede sundhedsvæsen har rigtig mange store udfordringer, der skal adresseres, og svaret på det er ikke en strukturreform, siger Mona Striib, forbundsformand i FOA.

Hun nævner også underfinansiering som en af de største udfordringer.

- Det betyder, at arbejdsintensiteten på tværs af alle faggrupper simpelthen er så høj, at man bliver syg af at gå på arbejde. Det skal løses, siger Mona Striib.

Regeringen har opbakning til sundhedsudspillet fra støttepartiet Dansk Folkeparti. Internt i regeringspartiet Venstre har der dog været splittelse, om det er en god idé at nedlægge regionerne eller ej.

En samlet opposition er modstandere af reformen.

arrow Minister om sundhedskritik: Politikeres penge går til patienter
17. januar 2019 kl. 08:20 Opdateret: kl. 08:22
arrow Patientforeninger har spørgsmål efter sundhedsudspil
17. januar 2019 kl. 04:30 Opdateret: kl. 04:32
arrow Regeringens sundhedsreform deler vandene
16. januar 2019 kl. 20:00 Opdateret: kl. 16:50
Rejser du til udlandet i år?