6. december 2019
pas
Foto: Camilla Aagaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kan du blive dansk statsborger?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kan du blive dansk statsborger?
Danmark - 27. november 2019 kl. 16:40
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er et krav for at kunne søge om dansk statsborgerskab, at man svarer rigtigt på mindst 32 ud af de 40 spørgsmål i indfødsretsprøven, som blev afholdt onsdag.

arrow Læs også: Kommende statsborgere skal kunne udpege Oscar-vindende dansker

Der er 45 minutter til at tage prøven. 35 af spørgsmålene er baseret på bogen »Læremateriale til indfødsretsprøven«, mens de fem sidste spørgsmål er baseret på aktuelle begivenheder.

Test om du kan få nok rigtige her:

1. Kan regeringen bestemme, hvordan en dommer skal dømme i en retssag?

A: Ja.
B: Nej.

2. Hvad er minimumsalderen for, hvornår man ifølge loven må arbejde uden for hjemmet?

A: 13 år.
B: 15 år.
C: 17 år.

3. Hvornår blev der indført en skolereform med 7 års skolepligt?

A: I 1814.
B: I 1901.
C: I 1967.

4. Hvem har til opgave at drive folkeskolen?

A: Kommunerne.
B: Regionerne.
C: Staten.

5. Hvilket af følgende lande er i rigsfællesskab med Danmark?

A: Norge.
B: Island.
C: Grønland.

6. Hvor ofte skal der ifølge grundloven være folketingsvalg i Danmark?

A: Mindst hvert andet år.
B: Mindst hvert tredje år.
C: Mindst hvert fjerde år.

7. Hvem skal betale kirkeskat?

A: Alle skattepligtige borgere.
B: Alle medlemmer af folkekirken.

8. Hvor mange år tager det normalt at gennemføre en lang videregående uddannelse?

A: 5-6 år.
B: 7-8 år.
C: 9-10 år.

9. Hvilken rettighed er sikret i grundloven?

A: Retten til at blive gift.
B: Retten til at eje jagtvåben.
C: Retten til at danne en forening.

10. Hvilket af følgende politiske partier er det nyeste?

A: Det Konservative Folkeparti.
B: Socialistisk Folkeparti.
C: Dansk Folkeparti.

11. Kanslergadeforliget fra 1933 skulle løse alvorlige problemer i samfundet. Hvilke problemer skulle det især løse?

A: Økonomiske problemer.
B: Miljømæssige problemer.
C: Flygtningeproblemer.

12. Hvad kendetegnede blandt andet Den Kolde Krig mellem USA og Sovjetunionen?

A: Det var et våbenkapløb.
B: Det var en militær krig om Arktis.

13. Hvem af følgende personer er en kendt balletkoreograf fra 1800-tallet?

A: Adam Oehlenschläger.
B: Vilhelm Hammershøi.
C: August Bournonville.

14. Hvilken kendt dansker fandt i 1600-tallet ud af at måle lysets hastighed?

A: Niels Bohr.
B: Ole Rømer.
C: H.C. Ørsted.

15. Hvem var statsminister fra 1982-1993?

A: Poul Schlüter.
B: H.C. Hansen.
C: Jens Otto Krag.

16. Hvilken af følgende aviser er ældst?

A: Politiken.
B: Information.
C: Berlingske.

17. Fra hvilket land kom der næsten 240.000 krigsflygtninge til Danmark omkring 2. Verdenskrigs afslutning?

A: Spanien.
B: Rusland.
C: Tyskland.

18. Skal en minister være medlem af Folketinget?

A: Ja.
B: Nej.

19. Hvornår kom Martin Luthers protestantiske ideer til Danmark?

A: I 900-tallet.
B: I 1200-tallet.
C: I 1500-tallet.

20. Hvor mange procent af stemmerne ved et valg skal et parti normalt have for at blive repræsenteret i Folketinget?

A: 2 procent.
B: 4 procent.
C: 6 procent.

21. Hvad erobrede briterne fra Danmark i 1807?

A: Danmarks flåde.
B: De Vestindiske Øer.
C: Den danske del af Nordsøen.

22. I hvilket årti blev den første Lillebæltsbro åbnet?

A: I 1930?erne.
B: I 1960?erne.
C: I 1990?erne.

23. Hvad er en kollektiv overenskomst?

A: En aftale mellem staten, regionerne og kommunerne om fordeling af skatteindtægter.
B: En aftale mellem en fagforening og en arbejdsgiverorganisation om løn- og arbejdsvilkår.

24. Hvad kaldes den bevægelse, hvor bønderne slog sig sammen om at oprette mejerier og brugsforeninger?

A: Græsrodsbevægelsen.
B: Modstandsbevægelsen.
C: Andelsbevægelsen.

25. Hvad skete der efter en afstemning i 1920?

A: Danmark dannede et rigsfællesskab med Grønland og Færøerne.
B: Danmark meldte sig ind i Det Europæiske Fællesskab.
C: Danmark blev genforenet med Sønderjylland.

26. Hvem af følgende personer overtog tronen i 1588 og har blandt andet ladet opføre Rundetårn og Rosenborg Slot i København?

A: Christian 4.
B: Christian 7.
C: Christian 10.

27. Hvad hedder kongefamiliens hjem i København?

A: Marselisborg.
B: Amalienborg.

C: Fredensborg.

28. Hvad skete der i Danmark i 1915?

A: Kvinder fik valgret til Folketinget.

B: Danmark fik sin første kvindelige minister.

29. Hvilken dansk komponist er kendt for blandt andet sine operaer?

A: Kim Larsen.
B: C.V. Jørgensen.

C: Carl Nielsen.

30. Hvilken dansk instruktør vandt en Oscar for filmen Hævnen fra 2010?

A: Susanne Bier.
B: Erik Balling.

C: Bille August.

31. Hvornår fik homoseksuelle ret til at indgå ægteskab med samme retsvirkning som andre borgere?

A: 1953.
B: 1989.
C: 2012.

32. Hvem skrev i 1722 komedien Jeppe på Bjerget?

A: Jens Baggesen.
B: Ludvig Holberg.

C: P.A. Heiberg.

33. Hvad er navnet på den lov Frederik 7. underskrev i 1849?

A: Kongeloven.
B: Øverste Danske Lov.

C: Danmarks Riges Grundlov.

34. Hvem skrev omkring år 1200 værket Gesta Danorum, som anses for at være den første samlede danmarkshistorie?

A: Saxo.
B: Brorson.
C: Grundtvig.

35. Hvem skrev i 1958 romanen Den kroniske uskyld?

A: Klaus Rifbjerg.
B: Karen Blixen.

C: Inger Christensen.

36. Hvad hedder Venstres nye formand?

A: Anders Fogh Rasmussen.
B: Kristian Jensen.

C: Jakob Ellemann-Jensen.

37. Hvor var dronning Margrethe på officielt besøg i september 2019?

A: Slesvig-Holsten.
B: Rusland.
C: USA.

38. Hvem er statsminister i Danmark?

A: Helle Thorning-Schmidt.
B: Mette Frederiksen.

C: Pia Kjærsgaard.

39. Hvad er brexit betegnelsen for?

A: Storbritanniens udtræden af EU.

B: Danmarks afslag på salg af Grønland.

40. Hvilken dansk politiker er i september 2019 blevet genudnævnt som kommissær i EU?

A: Margrethe Vestager.
B: Morten Messerschmidt.

C: Lars Løkke Rasmussen.

Svar: 1B, 2A, 3A, 4A, 5C, 6C, 7B, 8A, 9C, 10C, 11A, 12A, 13C, 14B, 15A, 16C, 17C, 18B, 19C, 20A, 21A, 22A, 23B, 24C, 25C, 26A, 27B, 28A, 29C, 30A, 31C, 32B, 33C, 34A, 35A, 36C, 37A, 38B, 39A, 40A.

Kilder: Udlændinge- og Integrationsministeriet.

arrow FAKTA: Indfødsretsprøven er vejen til dansk statsborgerskab
27. november 2019 kl. 15:29 Opdateret: kl. 15:30