15. august 2020
Indtil videre stopper Rigsadvokaten brugen af teledata efter fundet af nye fejl. Justitsminister Nick Hækkerup (S) bakker op om beslutningen og siger, at sagen ryster tilliden til retssystemet.
Indtil videre stopper Rigsadvokaten brugen af teledata efter fundet af nye fejl. Justitsminister Nick Hækkerup (S) bakker op om beslutningen og siger, at sagen ryster tilliden til retssystemet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Justitsminister: Teledatasag ryster tilliden til retssystemet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Justitsminister: Teledatasag ryster tilliden til retssystemet

Efter nye og alvorlige fejl har rigsadvokaten midlertidigt stoppet brug af teledata som bevis i straffesager.

Danmark - 19. august 2019 kl. 08:44
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Justitsministeriet har modtaget nye oplysninger fra Rigspolitiet om, at der er fundet flere alvorlige fejl i de teledata, der bliver brugt i straffesager.

På baggrund af fundet af de nye fejl har Rigsadvokaten midlertidigt stoppet brugen af teledata som bevis i straffesager. Det skal indtil videre gælde i to måneder.

arrow Læs også: Rigsadvokat kan ikke længere forsvare at bruge teledata

Justitsminister Nick Hækkerup (S) bakker op om Rigsadvokatens beslutning.

- Teledatasagen ryster tilliden til vores retssystem, og gang på gang kommer der nye oplysninger frem, siger justitsminister Nick Hækkerup.

- Hvis man skal sige det kort, så er vi gået fra en situation, hvor man tidligere har oplyst, at der manglede teledata, til at Rigspolitiet nu oplyser, at der kan være fejl i rådata fra teledata - altså selve kilden til teledata.

I et brev til Folketingets Retsudvalg lyder det fra Justitsministeriet, at Rigspolitiet i slutningen af sidste uge har oplyst om, at der i forbindelse med politiets sagsgennemgang også er fundet fejl i de geografiske koordinater for telemasters placering.

Det betyder, at der kan være fejl i de telemasters placering, som er anvendt til at sandsynliggøre en telefons position.

Søndag oplyser Rigspolitiet så, at man har fundet flere forskellige konkrete fejl i den rådata, som politiet modtager fra teleselskaberne vedrørende teleoplysninger.

Ifølge ministeren er fejlene meget komplekse, men det kan betyde, at en telefon ifølge politiets oplysninger har været placeret et bestemt sted, mens den i virkeligheden har været et andet sted.

- Det er jo helt forfærdeligt, og derfor bliver teledata ikke anvendt de næste to måneder i retssager, siger Nick Hækkerup.

-Det, som jeg kan gøre, er at sikre, at vi kan komme til bunds i det her, at vi stopper anvendelsen i retssagerne, og at undersøgelserne af tidligere sager fortsætter, så vi får ryddet op på en måde, så vi fortsat kan have tillid til vores retsvæsen, siger ministeren.

arrow Advokat om teledatasagen: Intet mindre end katastrofalt
19. august 2019 kl. 10:43 Opdateret: kl. 10:44
arrow OVERBLIK: Brugen af teleoplysninger stoppes midlertidigt
19. august 2019 kl. 10:15 Opdateret: kl. 10:16
arrow OVERBLIK: Her er sagen om politiets mangelfulde teledata
19. august 2019 kl. 09:09 Opdateret: kl. 09:10
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?