11. juli 2020
Mens syv indsatte i 2015 som en disciplinærstraf kom i isolation 23 timer i døgnet i mindst to uger, gjaldt det for 674 i 2018. Det er en stigning på 9.528 procent. Men brugen kan være på kant med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, mener jurister. (Arkivfoto).
Mens syv indsatte i 2015 som en disciplinærstraf kom i isolation 23 timer i døgnet i mindst to uger, gjaldt det for 674 i 2018. Det er en stigning på 9.528 procent. Men brugen kan være på kant med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, mener jurister. (Arkivfoto).
Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jurister rejser tvivl om lovligheden af isolationsstraf

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jurister rejser tvivl om lovligheden af isolationsstraf

Brugen af isolation i danske fængsler er steget eksplosivt. Men jurister tvivler på, at det foregår lovligt.

Danmark - 15. oktober 2019 kl. 23:42
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Brugen af langvarig isolation er steget eksplosivt i de danske fængsler de senere år.

Men den udbredte brug af isolation er på centrale områder problematisk i forhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der er skrevet ind i dansk lovgivning.

Det vurderer jurister, skriver Information.

- Hvis danske indsatte klager over isolation, får de ikke udskudt afsoningen, indtil klagesagen er afgjort, siger seniorforsker Peter Vedel Kessing fra Institut for Menneskerettigheder til Information.

- Og når de idømmes isolation, er det før, at en domstol har afgjort, om de er skyldige i det forhold, de er dømt for. Begge forhold lever efter alt at dømme ikke op til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Vurderingen bakkes op af Hans Jørgen Engbo, som er tidligere ekstern lektor i strafferet på Københavns Universitet og fængselsinspektør på Anstalten ved Herstedvester.

- Det er stærkt kritisabelt, at brugen af isolation i danske fængsler ikke overholder de europæiske menneskerettigheder, hvad angår klagemuligheder og uskyldsformodning, siger han.

Ifølge artikel 13 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention bør en indsat, der er ikendt isolation, have adgang til at få afgørelsen prøvet af en uafhængig klageinstans, inden straffen afsones.

Men hvis en dansk indsat klager, igangsættes strafcellen alligevel med det samme og vil typisk være afsonet, inden klagen er behandlet.

- Så selv hvis den indsatte får medhold, er det for sent at ændre noget, siger Peter Vedel Kessing.

Den danske praksis for isolationsstraf er ifølge Peter Vedel Kessing også problematisk i forhold til artikel 6 i konventionen, som beskriver, at enhver er uskyldig, indtil det modsatte er bevist.

Danmark er det eneste land i Norden, hvor isolation er så udbredt en disciplinærstraf i fængslerne.

Mens syv indsatte i 2015 som en disciplinærstraf kom i isolation 23 timer i døgnet i mindst to uger, gjaldt det for 674 i 2018.

Det er en stigning på 9528 procent.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?