24. juni 2019
Er det rimeligt at alle mennesker skal arbejde lige længe. Den diskussion pågår i danmark og i en række andre europæiske lande. Arkivfoto
Er det rimeligt at alle mennesker skal arbejde lige længe. Den diskussion pågår i danmark og i en række andre europæiske lande. Arkivfoto
Foto: Iris
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I hele Europa kæmper man med pensionen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I hele Europa kæmper man med pensionen
Opdateret 11. februar 2019 kl. 16:47
Danmark - 11. februar 2019 kl. 16:16
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Indtil nu er tendensen kun gået én vej i Europa siden årtusindskiftet: Pensionsalderen er blevet sat op. Gennem en årrække har den ene pensionsreform afløst den anden i de europæiske lande med det formål at hæve pensionsalderen, og i de fleste lande ligger den nu omkring 65 år, skriver Kristeligt Dagblad.

Dét overordnede billede ændrer sig næppe. Men i kølvandet på den stigende pensionsalder er ved at opstå en diskussion om, hvorvidt det er rimeligt, at alle mennesker skal arbejde lige længe. Ikke blot i Danmark, hvor Socialdemokratiet for nylig foreslog at indføre en tidligere pensionsalder for mennesker med hårdt fysisk arbejde, men også i andre europæiske lande.

- Vi ser den samme diskussion i de andre europæiske lande og helt ned i detaljen. Flere steder kæder man pensionsalderen sammen med den forventede levetid og sætter et bestemt antal år af til at være pensionist i. I Danmark er det 14,5 år, andre steder 18 år. Men det rejser jo spørgsmålet om, hvordan man sikrer, at folk rent faktisk lever det antal år, efter at de er gået på pension, siger Jørgen Goul Andersen, professor ved Aalborg Universitet med speciale i velfærdspolitik.

EU-Kommissionen har i nogle år været opmærksom på, at mennesker med farlige og nedslidende jobs er en særlig udfordring.
Valdis Zargorskis, der er leder af pensionsgruppen i EU's generaldirektorat for beskæftigelse, fremhævede allerede i efteråret 2017, at det er urealistisk at forvente, at de, der arbejder i farlige og opslidende jobs, kan arbejde længere, selvom den generelle pensionsalder stiger i EU.

- Der er brug for ordninger, der kan hjælpe arbejdere med en bedre overgang fra ansættelse til pension, ved at skabe en række forskellige muligheder for tilbagetrækning, sagde han ved en konference på instituttet for europæiske fagforeninger, Etui.

I flere europæiske lande har man traditionelt givet ansatte i særligt belastende jobs mulighed for at holde tidligere op med at arbejde, og trods de mange reformer hænger en del af ordningerne ved endnu. Det gælder for eksempel Tyskland, hvor minearbejdere kan gå tre år tidligere på pension - som 62-årige - end andre, og for Østrig, hvor ansatte med hårdt fysisk arbejde kan trække sig tilbage som 60-årige i modsætning til en generel pensionsalder på 65 år.

Også Cypern, Estland, Ungarn, Letland, Polen, Portugal og Spanien har undtagelsesregler fra den generelle pensionsalder.