30. maj 2020
Bo Hamburger er mest kendt for sin tid på det hollandske TVM-mandskab, som han kørte for fra 1991 til 1997. (Arkivfoto)
Bo Hamburger er mest kendt for sin tid på det hollandske TVM-mandskab, som han kørte for fra 1991 til 1997. (Arkivfoto)
Foto: Søren Steffen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I andres skygge hentede han store triumfer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I andres skygge hentede han store triumfer

Han vandt en etape og kørte i gult i Touren, vandt VM-sølv og nåede også hele turen gennem dopingsystemet. 24. maj runder ekscykelrytteren Bo Hamburger 50 år.

Danmark - 24. maj 2020 kl. 07:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Danmark havde i 1990'erne en gylden generation af cykelryttere, som leverede resultater på de største scener.

I front strålede Bjarne Riis og Rolf Sørensen som de største stjerner. Men i ly af deres skygger trampede Bo Hamburger sig også til store resultater.

24. maj passerer ekscykelrytteren 50 år.

Rytteren med det appetitvækkende efternavn kom i starten af 90'erne ind på det hollandske TVM-hold, hvor han blev holdkammerat med landsmanden Jesper Skibby.

Alsidigheden var en af Bo Hamburgers stærke sider. Derfor kunne han være med fremme i mange forskellige løb.

Sejren på 8. etape af Tour de France i 1994 og en samlet 20.-plads i klassementet gav store løfter. Alligevel skulle der gå tre år, før han igen markerede sig på en af de helt store scener.

VM-sølvet i 1997 i spanske San Sebastian blev startskuddet til Hamburgers bedste periode som rytter.

Han fløj afsted i 1998 med en sejr i klassikeren Fleche Wallonne og kronede sommeren med en dag i den gule førertrøje i selveste Tour de France.

En DM-titel og en etapesejr i Paris-Nice i 2000 blev de sidste store triumfer for Hamburger, som ved årtusindskiftet kom til det danske CSC-hold. Her blev derouten indledt.

En positiv dopingtest førte i 2001 til en fyreseddel, og selv om han efterfølgende blev renset af retssystemet grundet fejl i testningen, var karrierens efterår sat ind.

Kun hold uden for verdenstoppen ville skrive kontrakt med ham, og i 2006 stoppede han karrieren.

I sin selvbiografi året efter indrømmede han, som så mange af sine danske kolleger fra 90'erne, at have brugt doping. Nye test af gamle prøver viste i øvrigt, at han testede positiv for epo under Touren allerede i 1998. Dengang kunne test bare ikke fange eposynderne.

Siden karrierestoppet har Bo Hamburger blandt andet haft et malerfirma og en cykelforretning. Han har også haft forskellige jobs som sportsdirektør - men stadig i skyggen af Bjarne Riis.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?