5. august 2021
I en ny måling fra Voxmeter støtter lidt mere end hver fjerde et politisk indgreb i den sygeplejerskekonflikt, som har varet siden 19. juni. Sygeplejerskerne ønsker blandt andet et opgør med tjenestemandsreformen fra 1969, som ifølge sygeplejerskerne er skyld i et lønefterslæb. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

I en ny måling fra Voxmeter støtter lidt mere end hver fjerde et politisk indgreb i den sygeplejerskekonflikt, som har varet siden 19. juni. Sygeplejerskerne ønsker blandt andet et opgør med tjenestemandsreformen fra 1969, som ifølge sygeplejerskerne er skyld i et lønefterslæb. (Arkivfoto)
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hver fjerde støtter sygeplejerskeindgreb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hver fjerde støtter sygeplejerskeindgreb

Opbakningen til et indgreb i sygeplejerskekonflikten er svagt voksende. Men den bliver endnu større efter sommerferien, spår arbejdsmarkedsforsker.

Danmark - 21. juli 2021 kl. 09:15
Af Ritzau

Efter mere end en måneds sygeplejerskekonflikt så støtter godt hver fjerde borger et politisk indgreb.

Det viser en ny måling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau.

27,3 procent svarer ja til et politisk indgreb, også selv om det betyder, at sygeplejerskerne ikke får opfyldt deres krav om eksempelvis mere i løn.

52,6 procent ønsker ikke et indgreb, mens 20,1 procent svarer "ved ikke".

Strejken blev indledt af knap 5000 sygeplejersker for godt en måned siden. Siden er en række aktiviteter på sundhedsområdet blevet udskudt. Primært ambulante behandlinger, men også planlagte indlæggelser, forundersøgelser samt behandlinger og kontroller.

Dansk Sygeplejeråd har varslet en udvidelse af strejken med yderligere 1000 sygeplejersker fra august.

Rådets medlemmer har to gange afvist de overenskomster, som arbejdsgiverne og lønmodtagerne i kommuner og regioner er nået frem til.

Tilslutningen til et politisk indgreb er steget de seneste uger. I en Voxmeter-måling fra juni sagde 22,3 procent ja, mens 58,9 procent sagde nej.

Den udvikling kalder formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, naturlig. Hun afviser heller ikke muligheden for, at politikerne kan blande sig.

- Politiske indgreb kan jo have forskellig karakter, uden at det behøver at betyde, at vi ikke får noget af det, vi rent faktisk kæmper for.

- Der kan jo lægges forskellige dele ind i et politisk indgreb, som gør, at man faktisk anerkender den opbakning, der er til os og vores løn, siger hun.

Også blandt politikere ønsker flere politisk indblanding.

Tirsdag opfordrede Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, statsminister Mette Frederiksen (S) til at indkalde til politiske forhandlinger.

Forhandlingerne skal dog ikke munde ud i et lovindgreb, som er den typiske måde at afslutte en konflikt politisk.

Der skal blot findes flere penge, mener Villadsen.

- Nøglen til at løse det her store problem har Mette Frederiksen, fordi det er hende, der sidder på pengekassen. Jeg har meget svært ved at se, at konflikten bliver løst, hvis der ikke bliver handlet fra Christiansborg, lyder det fra Mai Villadsen.

Grete Christensen erklærer sig enig.

- Det skal løses politisk, og sygeplejerskerne har behov for, at der kommer en meget klar melding om, at det betyder, at de får nogle lønstigninger.

Professor i samfundsvidenskab, arbejdsmarkedsforsker Bent Greve er ikke overrasket over, at et markant flertal fortsat ikke ønsker et politisk indgreb.

- Hidtil har kun få været berørt af konflikten, siger han.

- Sygeplejerskerne er forpligtet til at sikre et nødberedskab. Oveni er der droslet ned for behandlingerne om sommeren på grund af ferie. Så sygeplejerskerne er udfordret af, at der ikke er samme effekt af strejken som på andre tidspunkter, siger han.

Han forventer derfor, at opbakningen til et indgreb vil vokse efter sommerferien, når konflikten udvides, og aktiviteterne i sundhedsvæsenet normaliseres.

- Uden udsigt til at parterne overhovedet er i dialog, så vil opbakningen til et politisk indgreb vokse, når der kommer flere aflysninger, siger Greve.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?