17. juni 2021
Hvert år skal der optages mindst tre klasser på hvert gymnasium. Det er en del af en ændring i optagelsessystemet. Formåler er at sikre de små gymnasiers overlevelse. (Arkivfoto)
Hvert år skal der optages mindst tre klasser på hvert gymnasium. Det er en del af en ændring i optagelsessystemet. Formåler er at sikre de små gymnasiers overlevelse. (Arkivfoto)
Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gymnasier skal sikres mindst tre klasser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Gymnasier skal sikres mindst tre klasser

Måden gymnasiale uddannelser optager elever på skal reformeres, og de små gymnasier skal sikres mindst 84 elever. Det har et flertal i Folketinget aftalt.

Danmark - 10. juni 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Gymnasier i mindre byer har udsigt til for få elever. Og på gymnasierne i de store byer ligner eleverne hinanden for meget.

Begge dele vil et flertal i Folketinget ændre på med et nyt system for optag.

arrow Læs også: Rektor hilser ny aftale velkommen: Vi lærer af at være forskellige

Det nye system skal gælde for både gymnasier, handelshøjskoler, de tekniske skoler og hf-uddannelserne, og derfor er der mange temaer på spil.

Men et af de elementer, som partierne bag aftalen fremhævede på et pressemøde torsdag, er behovet for at sikre, at økonomien bag de små gymnasier uden for de store byer kan sikres.

Udsigten de næste år lyder nemlig på mindre årgange. Og da antal elever og økonomi hænger sammen for gymnasierne, er der skabt bekymring for, at nogle af de små må lukke.

Her indeholder den politiske aftale en række greb, der skal prøve at sikre de små gymnasier mod de skræmmende udsigter.

Et af dem er, at gymnasierne ikke længere selv skal bestemme, hvor mange elever de vil optage. Det skal sætte et loft på de populære gymnasiers muligheder for at trække unge ud af de små gymnasiers områder.

Samtidig lægges der en bund under de små gymnasier, så hver årgang har mindst 84 elever. Det er det, der kaldes kapacitetsstyring.

- Vi får lagt en bund ind. Det betyder, at man har tre klasser per årgang, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Ifølge ministeriet vil flere kunne få deres førstevalg af gymnasium end i dag, og ministeren mener derfor ikke, at der er tale om at "vride armen om på folk".

For Enhedslisten og De Radikale har det også været acceptabelt at besværliggøre nogle unges vej til de store byer for at sikre de små gymnasier nok elever.

- I forvejen er der jo kun i princippet frit valg til gymnasierne. Men det er rigtigt, at det ligger i modellen, at der ikke er fuldstændigt frit optag, siger Jakob Sølvhøj fra Enhedslisten.

Han forklarer, at alternativet ikke var spiseligt for partiet:

- Er det at etablere et fuldstændigt frit valg og acceptere lukning af gymnasier i store dele af landet? Der har vi sagt, at det er afgørende, at man overalt i Danmark har en gymnasiemulighed, som er tæt på, hvor man bor.

- Det har vægtet højere end at have et absolut frit valg, siger han.

De Radikales ordfører for ungdomsuddannelser, Anne Sophie Callesen, medgiver, at vejen for de unge fra provinsen, der vil gå på gymnasiet i en af de store byer, er blevet mere besværlig med aftalen.

- Men det er nødvendigt, så vi også om fem-ti år har et valg for dem, der bor uden for de større byer, og at der faktisk er en uddannelsesmulighed for dem, hvor de bor, siger hun.

Regeringen og de to partier udgør sammen med SF, Dansk Folkeparti, Alternativet og Kristendemokraterne flertallet bag aftalen.

Modsat står Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige uden for.

Her savnede eksempelvis Venstre og Konservative, at der bliver sendt flere penge til provinsgymnasierne.

- De har brug for, at det ikke kun er en diskussion om elevfordeling, siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby.

arrow Optaget på private gymnasier fastfryses i tre år
11. juni 2021 kl. 07:31 Opdateret: kl. 07:32
arrow Gymnasier om ny aftale: Færre førsteprioriteter er prisen værd
10. juni 2021 kl. 19:00 Opdateret: kl. 19:02
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?