14. juli 2020
Da familien emigrerede fra Haiti til USA, tog livet en helt ny drejning for den senere rapper, musiker og skuespiller Wyclef Jean. Torsdag den 17. oktober fylder han 50 år. (Arkivfoto)
Da familien emigrerede fra Haiti til USA, tog livet en helt ny drejning for den senere rapper, musiker og skuespiller Wyclef Jean. Torsdag den 17. oktober fylder han 50 år. (Arkivfoto)
Foto: Patricia De Melo Moreira/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra fattige Haiti til rapper og superstar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra fattige Haiti til rapper og superstar

Wyclef Jean, der 17. oktober fylder 50 år, overkom med stor succes kulturchokket fra det fattige Haiti til det rige USA og valgte at tage sin bid af æblet.

Danmark - 17. oktober 2019 kl. 07:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med en opvækst i det ludfattige Haiti var odds rigtig ringe fra fødslen for Wyclef Jean.

Men da hans familie flyttede til USA - til Brooklyn i New York - da han var ni år gammel, blev raketten sat i flasken til en kometkarriere i musikkens tjeneste.

Når han 17. oktober fylder 50 år, kan Wyclef Jean se tilbage på en karriere, der i 90'erne tog voldsom fart med en kortvarig succes med hip hop gruppen The Fugees.

Her kæmpede han sig sammen med sangeren Lauryn Hill og fætteren Prakazrel Michel til et debutalbum, som solgte to millioner kopier på verdensplan.

Men i forhold til den ellers berygtede og normalt svære toer så stak det her helt af. Albummet "The Score" blev i 1996 en af årets mest solgte skiver og fik for alvor The Fugees ind på alverdens radiostationer.

18 millioner kopier solgte albummet, og de tre rappere indkasserede en grammy for bedste rap-album.

Herfra har en nysgerrig Wyclef Jean udviklet sig i mange retninger. Dels i en solokarriere efter Fugees relativt korte levetid, hvor han også har samarbejdet med blandt andre Shakira om megahittet "Hips Don't Lie".

Men han har også rettet blikket mod sit hjemland og gjort meget for at rejse opmærksomhed omkring jordskælvsofrene i Haiti og fattigdommen i landet.

Han forsøgte endda på et tidspunkt at stille op til præsidentvalget i Haiti. Han måtte dog trække sig, da han ikke havde boet i landet længe nok.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?