15. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forbund glæder sig over piratgidslers løsladelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forbund glæder sig over piratgidslers løsladelse

Søfartens Ledere glæder sig over, at danskerne Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez er blevet frigivet af pirater.

Opdateret 30. april 2013 kl. 16:44
Danmark - 30. april 2013 kl. 16:41
Af Ritzau

Efter mere end to år og tre måneder er kaptajn Eddy Lopez og styrmand Søren Lyngbjørn nu blevet frigivet af de somaliske pirater, der har holdt dem som gidsler siden 2011.

Det vækker stor glæde og lettelse hos kaptajnernes og navigatørernes faglige organisation, Søfartens Ledere, at søfolkene nu er sat fri:

- Ligesom besætningens mange pårørende, har vi set frem til denne dag i mere end to år. Vi er usigeligt lettede over, at gidseltagningen langt om længe er slut, siger Jens Naldal, formand for Søfartens Ledere.

arrow Læs også: De tidligere danske gidsler er nu tilbage i Europa

- Der venter naturligvis en omfattende evaluering af hele denne tragiske sag, men lige nu går vores tanker og håb for fremtiden til hvert enkelt besætningsmedlem og alle deres pårørende, fortsætter han.

De to danske søfolk blev sammen med deres fire filippinske kolleger taget som gidsler af somaliske pirater den 12. januar 2011.

Det skete, da deres skib, det danskflagede fragtskib M/V Leopard, fra rederiet Shipcraft i Hørsholm, blev kapret i farvandet ud for Oman i det Arabiske Hav.

Efter det årelange fangenskab i Somalia, er de seks søfolk nu endelig på vej hjem. Ifølge TV2 News' oplysninger sker det efter udbetaling af et større millionbeløb til piraterne.

Ifølge Jens Naldal er hele besætningen naturligvis mærkede af det lange ophold i piraternes varetægt, og derfor forudser han, at der venter dem alle en lang og vanskelig vej tilbage til hverdagen.

- Vi appellerer derfor til, at man fra alle sider viser både besætningen og deres pårørende udstrakte hensyn, i den svære tid, der nu følger, siger Jens Naldal.

Hos Søfartens Ledere undrer man sig over, at gidselsituationen er endt med at have varet i årevis.

Gidseltagningen har fået bekymringerne blandt de søfarende til at vokse og tilliden til de mindre rederier til nærmest at forsvinde, lyder det fra organisationen, der ser frem til at høre rederiet Shipcrafts - og andre involveredes - forklaringer på forløbet.

- Vi kan kun undre os og efterspørge forklaringer på det rekordlange forløb, som indtil videre peger i retning af en fra begyndelsen tilsyneladende modvilje til at ville forhandle og betale for at få besætningen hjem, siger Fritz Ganzhorn, direktør i Søfartens Ledere.

Den 29. juni 2011 anmeldte Søfartens Ledere Shipcraft til politiet for ikke at gøre nok for at sikre besætningens frigivelse.

arrow Shipcraft bekræfter løsesum for gidsler på 39 millioner
03. maj 2013 kl. 12:53 Opdateret: kl. 09:59
arrow Pårørende: Ydmygende og forfærdelig gidsel-dokumentar
02. maj 2013 kl. 23:24 Opdateret: kl. 23:26
arrow Søvndal om danske gidsler: Omtalen har øget prisen
02. maj 2013 kl. 14:28 Opdateret: kl. 14:31
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?