29. juli 2021
En dom efter straffeloven før sin 26-års fødselsdag bliver sjældnere og sjældnere, viser tal fra Danmarks Statistik. Mens knap hver femte unge mand fra årgang 1984 havde en dom, da de var 25 år, gælder det kun hver ottende fra årgang 1994. (Arkivfoto)
En dom efter straffeloven før sin 26-års fødselsdag bliver sjældnere og sjældnere, viser tal fra Danmarks Statistik. Mens knap hver femte unge mand fra årgang 1984 havde en dom, da de var 25 år, gælder det kun hver ottende fra årgang 1994. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: For sjette år i træk falder antallet af unge dømte mænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For sjette år i træk falder antallet af unge dømte mænd

Færre 25-årige er blevet dømt efter straffeloven. Bliver de dømt, er det oftere for butikstyveri, viser tal.

Danmark - 16. juni 2021 kl. 08:51
Af Ritzau

I løbet af de seneste år er der kommet længere og længere mellem unge mennesker, der har været forbi en dommer og er blevet dømt efter straffeloven, inden de er fyldt 26 år.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, der er blevet offentliggjort onsdag morgen. Her har man blandt andet set på, hvem og hvor mange fra en årgang der har fået en dom for eksempelvis vold, hærværk og tyveri fra butikker.

Tallene viser, at der oftest sidder en ung mand på anklagebænken, når en dommers hammer falder. Hvor fem procent af kvinderne født i 1994 havde fået en dom ved alderen 25 år, lød tallet for mændene på 12 procent, altså knap hver ottende.

Årgang 1994 er dog generelt mindre kriminel end mænd og kvinder født ti år tidligere. Her havde knap hver femte mand - 19 procent - fået en dom efter straffeloven, inden de fyldte 25 år. Kvindernes tal er også faldet en smule.

Flest af mændene, der er blevet dømt inden deres 26-års fødselsdag, har en dom for vold på straffeattesten. Det gælder for 17 procent af dem, der er blevet dømt.

Det er sjette år i træk, at antallet af domme falder for mændenes vedkommende. Og bliver de dømt, er det i højere grad end tidligere for butikstyveri.

15 procent af de dømte mænd fra årgang 1994 har fået en dom for butikstyveri. For de ti år ældre dømte mænd udgjorde butikstyveri 11 procent af dommene.

Kvindernes domme udgøres særligt af netop butikstyverier. Mere end halvdelen - 55 procent - af de dømte kvinder fra 1994 blev straffet for at stjæle fra butikker.

De fleste har kun én dom på straffeattesten som 25-årige. For mænd drejer det sig om 56 procent af de dømte, mens det for kvinderne gælder tre ud af fire af dem.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?