17. oktober 2021
For femte uge i træk er kontakttallet på 1,1. Det vil sige, at 10 smittede i gennemsnit smitter 11 andre personer. 
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mener, at der er god kontrol med epidemien. (Arkivfoto)
For femte uge i træk er kontakttallet på 1,1. Det vil sige, at 10 smittede i gennemsnit smitter 11 andre personer. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mener, at der er god kontrol med epidemien. (Arkivfoto)
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Epidemien er let stigende: Femte uge med kontakttal på 1,1

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Epidemien er let stigende: Femte uge med kontakttal på 1,1

Stor testindsats, vaccinationer og smitteopsporing holder epidemi under kontrol, mener sundhedsministeren.

Danmark - 01. juni 2021 kl. 13:17
Af Ritzau

For femte uge i træk er kontakttallet 1,1. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Når kontakttallet er 1,1, vil det sige, at 10 smittede i gennemsnit smitter 11 andre personer. Dermed er epidemien fortsat let stigende.

- Vi holder smitten i skak med vores stærke værktøjer til at bryde smittekæder: Intensiv test, sekventering (analyse af coronaprøver, red.), vacciner, smitteopsporing og målrettede lokale nedlukninger, skriver han.

Kontakttallet - også kendt som smittetrykket - bruges af myndighederne som et blandt flere pejlemærker til at se, hvordan coronapandemien udvikler sig i samfundet.

Tallet er bagudskuende, fordi det udregnes ved at se på smittetilfælde, der har fundet sted. Helt præcist er det beregnet ud fra smittesituationen for halvanden uge siden.

Ud over kontakttal kigger myndighederne blandt andet på antallet af smittede i de daglige opgørelser og antallet af nye patienter med coronavirus på hospitalerne.

Den let stigende epidemi har vist sig i smittetallene. Der fortæller Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

- Vi kan se, at tallene lige så stille kravler opad. Det er tegn på, at vores epidemikontrol næsten kan holde styr på, at smitten vokser, siger han.

Der vil dog formentlig ske et fald i kontakttallet i løbet af de kommende uger, hvor flere bliver vaccineret, vurderer Viggo Andreasen.

Mere end hver tredje dansker har modtaget minimum et stik med en coronavaccine. Sundhedsstyrelsen forventer, at flere aldersgrupper vil blive inviteret i juni.

- Det er gode tegn, da vi i Danmark vil have vaccineret en stor del af befolkningen i løbet af uger, så det er et meget godt sted at ligge.

- Der er ikke behov for at stramme op, fordi vi ved, at vaccinen vil hjælpe os. Men det betyder også, at der sådan set ikke er plads til at åbne samfundet mere lige nu, siger han.

Kontakttallet fortæller ikke noget om, hvor mange smittetilfælde der er i samfundet.

For eksempel var kontakttallet 1,3 i juli sidste år, hvor der var mellem 10 og 50 bekræftede smittetilfælde om dagen.

Til sammenligning har der de seneste uger været i omegnen af 1000 smittetilfælde om dagen.

I februar nåede smitten det hidtil laveste niveau i år med under 300 smittetilfælde per døgn, men i takt med at samfundet er genåbnet de seneste måneder, er smitten gået op.

Der har dog været langt færre smittetilfælde, end Statens Serum Institut (SSI) forventede.

Rejser du til udlandet i år?