7. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fogh mindes prins Henrik som et sprudlende menneske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fogh mindes prins Henrik som et sprudlende menneske

Prins Henrik havde principielt set ret, når han problematiserede sin kongelige titel, mener eksstatsminister.

Opdateret 14. februar 2018 kl. 09:12
Danmark - 14. februar 2018 kl. 09:10
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Prins Henrik havde ifølge tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ret i, at hans titel som prinsgemal var udtryk for en skævhed. Principielt set i hvert fald.

Det fremgår af en skriftlig udtalelse fra Fogh Rasmussen i forbindelse med prins Henriks død sent tirsdag.

arrow Læs også: Uden Prins Henriks indsats intet besøgscenter

- En konges ægtefælle er dronning og majestæt. Hvorfor gælder det så ikke en mandlig ægtefælle til dronningen?, spørger Fogh Rasmussen i udtalelsen og henviser dermed til det synspunkt, som prins Henrik ofte har fremført.

- Principielt havde han ret. Men det er et indviklet forfatningsmæssigt spørgsmål, siger Anders Fogh Rasmussen.

Den forhenværende Venstre-statsminister citerer i udtalelsen sig selv om netop dette ømtålelige emne, nærmere bestemt den tale, som den daværende statsminister holdt ved prins Henriks 70-års fødselsdag.

- Med henvisning til prins Henriks egen udtalelse om, at "jeg har indrettet min bevidsthed på hele tiden at være i anden række", sagde jeg: "Deres Kongelige Højhed, jeg kan sige, at i den henseende deler De skæbne med de fleste andre danske mænd", lyder det i udtalelsen.

I mange år beklagede prins Henrik, at han ikke kunne få titel som konge eller kongegemal. Ifølge ham var det et udtryk for manglende ligestilling.

Prins Henrik afgik ved døden tirsdag aften på Fredensborg Slot. Tidligere tirsdag var prinsen blevet overført fra Rigshospitalet, hvor han havde været indlagt i længere tid på grund af alvorlig sygdom.

Som tidligere statsminister er Anders Fogh Rasmussen et af de mennesker, der har haft mulighed for at være tæt på prins Henrik. Og det er et jovialt menneske, som ifølge Fogh nu ikke er blandt os længere.

- En spændende og sprudlende bordherre, hvad enten han diskuterede "Vild Med Dans" med Anne-Mette (Fogh Rasmussens hustru, red.) eller vindyrkning med mig og beredvilligt forklarede, hvordan han i sin tid fik renset karrene til Rosenborg-vinen og gjort den drikkeklar igen, skriver Fogh i udtalelsen.

Anders Fogh Rasmussen var statsminister fra 2001 frem til 2009, hvor han forlod posten til fordel for en post som generalsekretær i forsvarsalliancen Nato. Han fratrådte i 2014 og grundlagde derefter rådgivningsfirmaet Rasmussen Global.

arrow Royal bisættelse markeres med kirkeklokker, møller og flag
20. februar 2018 kl. 08:08 Opdateret: kl. 08:10
arrow Præst tæt på kongefamilien bisætter prins Henrik
20. februar 2018 kl. 06:30 Opdateret: kl. 06:30
arrow Over 5000 så mandag prins Henriks båre
19. februar 2018 kl. 20:11 Opdateret: kl. 20:20
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?