13. juni 2021
Fredag kan man både booke rejse og strandstol på Gran Canaria med god samvittighed. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Fredag kan man både booke rejse og strandstol på Gran Canaria med god samvittighed. (Arkivfoto)
Foto: Borja Suarez/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere fly letter men rejsesæsonen er usikker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Flere fly letter men rejsesæsonen er usikker

Fra fredag kan danskere rejse til Mallorca med god samvittighed. Men rejselysten er ikke stor nok til en normal sommer. Usikkerhed om coronapas spøger.

Danmark - 12. maj 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Hvis solskin og strandferie lyder tillokkende, er fredag en god dag. Her træder fase 3 af genåbningen af rejseaktiviteterne i kraft.

Dermed ændres der på, hvor mange coronasmittede et land eller en region højst må have, før det farves gult - og der ikke længere frarådes rejser dertil.

Det åbner for populære turistdestinationer.

Men det betyder ikke, at sommeren bliver normal. Vaccinationsplanen skrider, der er tidspres for EU-landene om at skabe et fælles coronapas, og rejsebranchen beretter om, at meget af sommeren allerede er tabt.

Få svar på nogle af de centrale spørgsmål og usikkerheder nedenfor:

* Hvad betyder det, at rejserestriktionerne lempes?

Hidtil har den såkaldte incidensgrænse for, hvornår der blev frarådet rejser til et land, ligget på 30 smittede per 100.000 indbyggere. Men fra fredag hedder den 60.

Det betyder, at et land skal have over 60 smittede per 100.000 indbyggere, før det farves orange, og der frarådes rejser dertil. Er et land orange, som meget af verden er lige nu, skal incidensen være under 50, før det igen bliver gult.

Hvor en orange farve betyder, at unødvendige rejser frarådes, betyder den gule farve, at den rejsende bør være forsigtig og udvise respekt for coronarestriktioner i landet - men at man med god samvittighed kan rejse.

En komplikation kan blive, at de andre lande også selv fastsætter deres grænser for smitte. Det vil sige, at høj smitte i Danmark kan forhindre rejsen.

Eksempelvis har Tyskland netop åbnet for indrejse for færdigvaccinerede personer. Det gælder dog ikke for højrisikoområder med høj smitte, og Tyskland har Danmark i den kategori.

* Hvilke lande gives der grønt lys til fredag?

Flere turistdestinationer har et relativt lavt smittetal og lever derfor op til de nye krav. Det gælder de spanske øer Gran Canaria, Tenerife og Mallorca. På Gran Canaria og Tenerife er incidensen 48,5. På Mallorca er den 32,1.

Et hyppigt turistmål som græske Rhodos er akkurat over smittegrænsen med en incidens på 63, mens Kreta også ligger over med en incidens på 87,4.

Der er længere udsigter til storbyferie. En hovedstad som Paris i Frankrig har lige nu over 430 smittede per 100.000 indbyggere, mens regionen, hvor Amsterdam i Holland ligger, har en incidens på over 250.

* Er der rift om billetter til udlandsrejser i sommerferien?

Rejsebranchen havde håbet på en normal sommer, men det tillader coronasituationen ikke.

Ifølge Jan Vendelbo, direktør i rejseselskabet Spies, har selskabet på nuværende tidspunkt solgt 25-30 procent af, hvad det ville gøre i et normalt år. Håbet er at nå op på 50-60 procent af normalen over sommeren.

- Normalt ville vi sende 40.000 afsted i juli. Får vi godt 20.000 afsted, så er vi meget glade, sagde han søndag.

* Kan et fælles EU-coronapas blive nøglen til sommerferie i udlandet?

EU-landene forhandler om det fælles europæiske coronapas, der skal give adgang til rejser, og ifølge forslaget til passet, der blev fremlagt i marts, skal det indeholde oplysninger om vaccination, test og immunitet - akkurat som det danske.

Målet er at have passet klar 26. juni.

Men der er flere barrierer. Danmark er langt fremme med brugen af coronapas, men mange andre lande halter efter og har ikke implementeret det endnu.

Der er desuden krav fra EU-Parlamentet om at gøre det billigt eller helt gratis at få foretaget en test i medlemslandene. Det er en udfordring i et EU med et frit marked.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag var i Portugal for at drøfte netop EU-pas, lød der dog optimistiske toner:

- Jeg føler mig ret forsikret efter diskussionerne, for alle landene har en interesse i det.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM