24. juni 2021
Fra 2007 til 2019 er andelen af både 18-29-årige samt 30-59-årige, der kommer til tandlæge hvert år, faldet. Det må være på tide at skrue ned for brugerbetalingen på tandlægeregningen, mener professor og forening. (Arkivfoto)
Fra 2007 til 2019 er andelen af både 18-29-årige samt 30-59-årige, der kommer til tandlæge hvert år, faldet. Det må være på tide at skrue ned for brugerbetalingen på tandlægeregningen, mener professor og forening. (Arkivfoto)
Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Færre voksne tager turen til tandlægen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Færre voksne tager turen til tandlægen

Antallet af voksne, der kommer til tandlæge, er faldet fra 64 procent i 2007 til 53 procent i 2019. Staten må betale en større del af regningen, lyder opråb.

Danmark - 14. juli 2020 kl. 12:00
Af Ritzau

Påmindelsen om at bestille tid til tandeftersyn tjekker for manges vedkommende ind på sms eller mail, men ikke alle reagerer på den.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af voksne mellem 30 og 59 år, der lægger vejen forbi tandlægen, er faldet.

I 2007 var det 64 procent i den aldersgruppe, der havde været hos tandlægen i løbet af året.

I 2019 var tallet faldet til 53 procent.

Palle Holmstrup, som er professor ved Odontologisk Institut ved Københavns Universitet, siger til DR, at det fører både til huller, men også alvorlige betændelsessygdomme.

Det kan for eksempel være parodontitis, også kendt som tandkødsbetændelse.

- Den kroniske betændelse, der er ved parodontitis, kan forværre andre sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og leddegigt, siger han til mediet.

Billedet kan ses over hele landet, viser en særkørsel fra Danmarks Statistik.

I Region Nordjylland lå tallet for de 30-59-årige på 66,6 procent i 2007, men faldt til 52,2 procent i 2019.

På Sjælland er andelen i samme periode faldet fra 64 procent til 52 procent, mens det i Region Syddanmark er faldet fra 65 til 53 procent.

Palle Holmstrup siger til DR, at de færre tandlægebesøg skyldes stigende brugerbetaling.

Både han og Tandlægeforeningen opfordrer til, at staten yder et større tilskud til tandlægeregningen.

- Som nummer to kunne vi godt tænke os, at man gjorde de forebyggende undersøgelser til unge helt gratis, så vi er sikre på, at de kommer til de regelmæssige eftersyn, siger Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen, til DR.

I 2007 var 46,5 procent af de 18-29-årige et smut forbi tandlægen. Det tal var faldet til 39 procent i 2019.

Omkring 60 procent af de unge har begyndende huller, og bliver de ikke holdt nede, ender de som rigtige huller. Og så bliver regningen hurtigt endnu dyrere.

Over 50.000 borgere har skrevet under på et borgerforslag om, at tandlægebesøg skal betales gennem skatten.

Det ventes at blive taget op i Folketinget til efteråret.

Beregninger fra Skatteministeriet viser, at gratis tandpleje ville koste 11,2 milliarder kroner årligt.

- Det er frygteligt mange penge, og det lyder nemmere, end det er, siger sundhedsordfører for Socialdemokratiet Rasmus Horn Langhoff til DR.

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF bakker op om gratis tandlægebehandling til unge under 25 år, ligesom man har i Sverige.

- Vi er optagede af, at man ikke kan kigge ind i folks mund og se, hvilken indkomst de har, har Pia Olsen Dyhr, SF's formand, tidligere sagt.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?