22. juni 2021
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er tilfreds med, at flere i år har søgt ind på en videregående uddannelse, men efterlyser flere ansøgere til pædagoguddannelserne. (Arkivfoto).
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er tilfreds med, at flere i år har søgt ind på en videregående uddannelse, men efterlyser flere ansøgere til pædagoguddannelserne. (Arkivfoto).
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Færre vil være pædagog trods normeringsmål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Færre vil være pædagog trods normeringsmål

Antallet af unge, der søger en pædagoguddannelse som førsteprioritet, er faldet for femte år i træk. Trods beskedent fald kalder rektor udviklingen for kritisk.

Danmark - 05. juli 2020 kl. 20:00
Af Ritzau

Det er tilsyneladende lykkedes at stoppe blødningen, men håbet om at se langt flere unge søge ind på en pædagoguddannelse led søndag et lille knæk.

For femte år er antallet af unge, der søger ind på en pædagoguddannelse som førsteprioritet, nemlig faldet.

Det fremgår af en opgørelse over ansøgninger til de videregående uddannelser, der søndag blev offentliggjort af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I alt 5910 havde søgt ind på en pædagoguddannelse. Det er et lille fald på én procent sammenlignet med 2019. Siden 2016 er antallet af ansøgere dog faldet med 18 procent.

Det er kritisk, mener Stefan Hermann, der er formand for interesseorganisationen Danske Professionshøjskoler og rektor på Københavns Professionshøjskole.

- Vi skal gerne opnå et mål om minimumsnormeringer med uddannet arbejdskraft, så der er virkelig brug for at få uddannet flere pædagoger, så det er kritisk, at vi igen ser, at ansøgertallet falder, siger han.

S-regeringen og støttepartierne i rød blok er blevet enige om, at der skal indføres minimumsnormeringer i daginstitutionerne. De skal være fuldt indfaset i 2025.

Målet er, at der til den tid skal være maksimalt tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaver.

Det bliver svært at indfri den målsætning, hvis man ikke sikrer, at flere søger ind på uddannelserne, mener Stefan Hermann.

- Der kommer flere børn de kommende år. Der kommer minimumsnormeringer. Der er faldende ansøgertal, og der er i forvejen lav ledighed. Det minder næsten om den perfekte storm, siger han.

I alt 94.604 har i år søgt ind på en videregående uddannelse, hvilket er en stigning på syv procent i forhold til 2019.

Særligt erhvervsakademiuddannelserne har været populære blandt de unge. De har i år modtaget ti procent flere førsteprioritetsansøgninger sammenlignet med 2019.

Også de såkaldte STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering, Mathematics) har oplevet en markant stigning i ansøgertallet.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er umiddelbart tilfreds med, at flere unge i år har valgt at søge ind på en videregående uddannelse.

Hun havde dog gerne set, at flere unge havde søgt ind på en pædagoguddannelse.

- Det er klart, at jeg gerne så, at endnu flere havde lyst til at arbejde med børn, unge og udsatte som pædagog, og det er også en del af min ambition om at forbedre uddannelsen, siger hun.

Elisa Rimpler, der er formand i pædagogernes fagforening, Bupl, er ligesom ministeren glad for, at de senere års markante fald i antallet af ansøgere, tilsyneladende er stoppet.

Hun understreger dog, at der er behov for langt flere pædagoger i fremtiden.

- Det handler om at rekruttere flere, men også at sørge for, at flere vil blive i faget. Uddannelsen skal gøres mere attraktiv, siger hun.

Hun peger konkret på, at der skal være større forventninger til de studerende på uddannelserne. Samtidig skal lønnen ifølge Bupl-formanden forbedres, hvis pædagoguddannelserne skal gøres mere attraktive.

De 94.604 ansøgere får svar på deres ansøgning 28. juli.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?