24. april 2019
De seneste måneder har 1813 testet en ordning, hvor nogle forældrene modtager et ekstra opkald, frem for at barnet bliver tjekket på akutmodtagelsen.
De seneste måneder har 1813 testet en ordning, hvor nogle forældrene modtager et ekstra opkald, frem for at barnet bliver tjekket på akutmodtagelsen.
Foto: Rocketclips, Inc./Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Færre børn skal på hospitalet: 1813 tester videokonsulationer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Færre børn skal på hospitalet: 1813 tester videokonsulationer
Opdateret 10. januar 2019 kl. 11:54
Danmark - 10. januar 2019 kl. 08:32
Af DR København
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Videokonsultationer og flere samtaler med akuttelefonen 1813 skal få færre forældre til at sidde i venteværelset.
Det skriver DR P4 København.

De seneste måneder har 1813 testet en ordning, hvor nogle forældrene modtager et ekstra opkald, frem for at barnet bliver tjekket på akutmodtagelsen. Personalet giver nogle gode råd og følger så op et par timer senere for at se, om barnet har fået det bedre.

Samtidig vil man teste videokonsultationer, hvor forældrene kan ringe til 1813 via for eksempel Skype eller Facetime.

Målet for begge tiltag er, at flere syge børn skal blive hjemme i sengen, frem for en unødig tur på hospitalet, fortæller Sophie Hæstorp Andersen, formand i Region Hovedstaden (S) til DR P4 København:

- Det handler om, at børnene kan være trygge og blive derhjemme og være syge sammen med deres forældre, men også at vi som forældre kan være trygge ved, at vi ikke behøves at tage på sygehuset for at få råd og vejledning.

Initiativerne kommer, efter at flere børnelæger på hovedstadens hospitaler har råbt op, om at arbejdspresset er for stort og at det vil betyde fejl.

Morten Schrøder, der er børnelæge på Rigshospitalet, gik i marts viralt med et Facebook-opslag, hvor han efter en 19 timer lang vagt gjorde det klart, at travlheden på regionens hospitaler kommer til at koste børneliv. Samme måned døde en to-årig pige på Hvidovre Hospital i marts på grund af en fejl, der blandt andet skyldtes miskommunikation og travlhed hos personalet.

Derfor hilser Juri Lindy Pedersen, overlæge på børneafdelingen på netop Hvidovre Hospital, initiativerne velkommen.
Som eksempel på en af de situationer, der sagtens kan klares over telefonen, nævner Juri Pedersen, at børnene før i tiden ofte er blevet sendt til akutmodtagelsen for at få ordineret hovedpinepiller.

- Vi kan undgå den situation, at 1813 blot for en sikkerheds skyld vælger, at det er lægen inde på hospitalet, der skal vurdere, om et barn må få Panodil eller ej, siger han til DR P4 København.

Den slags kan man nemmere klare over telefonen, hvis der er video på, mener han. Og forsøget med, at lidt færre sendes på hospitalet mod at forældrene i stedet bliver ringet op igen af personalet hos 1813, har allerede været en succes.

Han mærker en forskel i travlheden fra man satte forsøget i gang og til nu:
- Der er tæt på at være en balance i tingene, med de tal vi får for tiden, siger han til DR P4 København.

Sophie Hæstorp Andersen er klar til at udvide videoopkaldene til også at gælde for voksne patienter, hvis forsøgsordningen viser sig at være en succes:
- Vi vil hele tiden gerne være på forkant med, hvad borgerne efterspørger. Og i takt med, at vi allesammen er på Facetime og Skype, så skal vi selvfølgelig også rykke os på akutområdet, siger hun til DR P4 København.