12. maj 2021
Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fældende bevis i sag om attentatplan holdes hemmelig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fældende bevis i sag om attentatplan holdes hemmelig

Et ukendt vidne blev afhørt bag lukkede døre, og den forklaring er central for skyldkendelse i attentatsag.

Danmark - 26. juni 2020 kl. 11:31
Af Ritzau

Retten i Roskilde har fredag formiddag talt, og en 40-årig mand står til en streng straf for sammen med en iransk efterretningstjeneste at deltage i planlægningen et attentat på en iransk flygtning i Ringsted.

arrow Læs også: Anklager ønsker cirka 40 retsmøder i sag om spionage og terror

I rettens kendelse fremgår de konkrete grunde til, at man har fundet den 40-årige norsk-iraner skyldig. En helt central del af rettens vurdering handler om, at en iransk efterretningstjeneste planlagde at dræbe den 50-årige flygtning.

Men hvorfor retten har vurderet netop dette, fortaber sig i det uvisse. For i begrundelsen henviser retten til et vidne i sagen, hvis forklaring og identitet er hemmelig.

I kendelsen skriver retsformand John Larsen, at retten har fundet vidnets forklaring "sammenhængende, detaljeret, troværdig og understøttet af andre foreliggende oplysninger".

Det var ved et retsmøde i starten af maj, at retten besluttede, at der skulle ske bevisførelse for lukkede døre. Beslutningen blev truffet af hensyn til Danmarks forhold til fremmede magter.

Retten valgte ovenikøbet, at drøftelsen om, hvorvidt der skulle ske bevisførelse for lukkede døre, også skulle foregå for lukkede døre. Det kaldes populært for dobbeltlukkede døre.

Det betyder, at offentligheden ikke engang kender til den overordnede karakter af de beviser, som blev fremlagt for lukkede døre. Men det fremgår altså af fredagens kendelse, at der blandt andet var tale om et vidne.

arrow Iraner dømt for bistand til attentatplan
26. juni 2020 kl. 20:00 Opdateret: kl. 15:30
arrow OVERBLIK: Mand spionerede og ville dræbe flygtning
26. juni 2020 kl. 13:34 Opdateret: kl. 13:34
arrow Anklager kræver otte år i sag om attentatplaner
26. juni 2020 kl. 11:56 Opdateret: kl. 11:58
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?