27. maj 2020
DR står sammen med Danida bag den årlige Børnenes U-landskalender, som sidder 1962 har stået i mange danske hjem i juletiden. (Arkivfoto)
DR står sammen med Danida bag den årlige Børnenes U-landskalender, som sidder 1962 har stået i mange danske hjem i juletiden. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: U-landskalender og Danida er født samtidig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: U-landskalender og Danida er født samtidig

I 1962 blev Folketinget enige om fremover fast at hjælpe verdens ulande, og dermed så Danida dagens lys.

Danmark - 23. oktober 2019 kl. 17:30
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Børnenes U-landskalender har i mere end 50 år ligget på bordene i mange danske hjem i måneden op til jul.

Startskuddet lød i 1962, og siden da er overskuddet fra salget af kalenderen hvert år gået til et projekt, som hjælper og støtter børn i udviklingslande.

I år samarbejder Børnenes U-landskalender med PlanBørnefonden om at bekæmpe børnearbejde og barnebrude i Bangladesh.

Bliv klogere på historien bag Danida og Børnenes U-landskalender her:

* I 1962 blev alle partier i Folketinget enige om at vedtage den første lov om, at Danmark fast fremover skulle hjælpe verdens udviklingslande.

* Der blev samtidig holdt en landsindsamling på tv og i radioen, og regeringen oprettede et sekretariat, som skulle gennemføre indsatsen og holde styr på pengene. Danida var født.

* Dermed lød startskuddet for Børnenes U-landskalender. DR kombinerede to påfund fra vores nabolande: Tyskerne havde fundet på en julekalender med låger, og svenskerne lavede tv-kalender i tv for børn.

* Den første lågekalender i 1962 kostede kun 3,50 kroner. I dag koster ulandskalenderen, som siden 2014 faktisk har været to kalendere - en for DR1's julekalender og en for DR Ramasjangs - 45 kroner.

* De seneste år har salgstallet ligget omkring 100.000 solgte eksemplarer. Det udløser et overskud på omkring tre millioner kroner.

* Pengene rækker ekstra langt, fordi Danida har tradition for at lægge et stort beløb oveni det indsamlede.

* I 1970'erne vedtog Folketinget, at DR og Danida ikke måtte vise jul eller nisser på lågekalenderen, fordi der blevet klaget over, at kalenderen fik gratis reklame i DR og dermed gjorde det svært at sælge andre kalendere.

* I midten af 1980'erne fik julen lov til at komme tilbage til ulandskalenderen.

Kilder: Danida, u-landskalender.dk, DR.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?