20. april 2021
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i åbent samråd om beslutningen undtagelsesfrit at adskille ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år. (Arkivfoto).
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i åbent samråd om beslutningen undtagelsesfrit at adskille ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år. (Arkivfoto).
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Støjberg hævder at hun ikke blev advaret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Støjberg hævder at hun ikke blev advaret

Nøglevidner sår tvivl om Inger Støjbergs forklaring om, at hun ikke var blevet advaret om ulovlig instruks.

Opdateret 24. maj 2020 kl. 04:32
Danmark - 24. maj 2020 kl. 04:30
Af Ritzau

Inger Støjberg (V) skal søndag og mandag vidne for Instrukskommissionen, der undersøger sagen fra 2016 om adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Det var ulovligt at adskille parrene uden en individuel vurdering. Spørgsmålet er, om den daværende udlændinge- og integrationsminister var blevet advaret, og hun alligevel gennemtrumfede beslutningen.

arrow Læs også: Professor om Støjberg-forklaring: Det har taget en drejning

Læs mere her:

Inger Støjberg i svar til Folketinget, februar 2016:

- Derfor har jeg i sidste uge anmodet Udlændingestyrelsen om at ændre praksis således, at ingen mindreårige asylansøgere fremadrettet kan bo sammen med en ægtefælle eller samlever.

* Hun har selv erkendt, at svaret "kunne have været mere præcist, da svaret ikke er juridisk udtømmende". Det skyldes, at svaret ikke nævner hensyn til individuelle vurderinger og de internationale konventioner, som loven tilskriver.

Inger Støjberg i Politiken, maj 2017:

- Da vi lægger instruksen frem, så er vurderingen her i ministeriet - og det er jo ikke bare min vurdering selvfølgelig, for det er der juridiske eksperter, der vurderer - at så er instruksen lovlig.

* Nøglevidner fra hendes eget embedsværk og mails fra dengang tegner et andet billede. Senest 9. februar havde Justitsministeriet mundtligt tilkendegivet, at en instruks uden forbehold var ulovlig i henhold til menneskerettighedskonventionen og børnekonventionen.

Inger Støjberg under samråd, juni 2017:

- Blev jeg advaret af embedsværket op til, at denne her pressemeddelelse blev udsendt, og som jo senere hen blev til en instruks? Altså, der lå ikke en advarsel på mit bord, og der var heller ikke en mundtlig advarsel.

* Igen tegner vidneafhøringer et andet billede. På et omtalt møde 10. februar 2016 blev ministeren kraftig advaret af daværende afdelingschef Lykke Sørensen. Det understøtter korrespondance fra dengang og andre vidner.

Kilder: Folketinget, Politiken, Ritzau, Instrukskommissionen.

arrow Støjberg: Jeg godkendte at ikke alle asylpar kunne adskilles
24. maj 2020 kl. 11:22 Opdateret: kl. 11:24
arrow Søren Pind skal vidne i Støjberg-sag om ulovlig instruks
24. maj 2020 kl. 09:04 Opdateret: kl. 09:06
arrow FAKTA: Støjbergs ulovlige instruks undersøges
24. maj 2020 kl. 04:30 Opdateret: kl. 04:30
Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?