24. juli 2019
I 2018 var det italienske Osteria Francescana - med chefkok Massimo Bottura - der løb med førstepladsen.
gallery icon

Se billedserie

I 2018 var det italienske Osteria Francescana - med chefkok Massimo Bottura - der løb med førstepladsen.
Foto: Vincent West/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: FAKTA: Sådan kåres verdens bedste restaurant

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FAKTA: Sådan kåres verdens bedste restaurant

Danske Noma og Geranium ventes at få plads blandt verdens 50 bedste restauranter. Læs, hvordan de vælges her.

Danmark - 25. juni 2019 kl. 14:14
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tirsdag udpeges de bedste restauranter i verden ifølge organisationen World's 50 Best Restaurants.

Kåringen finder sted i Singapore på baggrund af bedømmelser fra over 1000 udvalgte madkendere verden over.

Læs mere om, hvordan verdens 50 bedste restauranter vælges:

* I 2002 begyndte det britiske magasin "Restaurant" at offentliggøre en årlig verdensrangliste over de bedste restauranter. Siden da er ranglisten blevet til en selvstændig kommerciel enhed.

* Listen består af de 50 bedste samt 70 "boblere", der ligger mellem nummer 51 og 120. Boblerne offentliggøres en uge inden toplisten.

* World's Best Restaurant Academy sammensætter listen. Akademiet er skabt udelukkende med det formål at lave den årlige liste.

* Bedømmelserne bygger på stemmer fra 1040 dommere.

* Dommerpanelet udgøres af en tredjedel kokke og restauratører, en tredjedel madskribenter og en tredjedel gastronomer og feinschmeckere.

* Der er ingen regler eller retningslinjer for, hvordan dommerne skal vægte deres stemmer. De baseres alene ud fra dommerens personlige oplevelse med restauranten.

* Hver dommer skal afgive ti stemmer på restauranter, som vedkommende har besøgt mindst én gang i løbet af de seneste 18 måneder.

* Kloden er inddelt i 26 regioner, hvor Skandinavien eksempelvis er en. Dommerne må maksimalt stemme på seks restauranter i sin egen region.

* Afstemningen er hemmelig, og hvert år skiftes mindst hver fjerde dommer fra hver region ud.

* Dommerpanelet har i 2019 for første gang en ligelig kønsbalance.

* Top 50-listen bliver lavet ud fra de mere end 10.000 stemmer, som dommerpanelet samlet afgiver.

* Listen har tidligere været domineret af spanske El Bulli og danske Noma, der har været verdens bedste restaurant henholdsvis fem og fire gange.

* Noma blev kåret som verdens bedste i 2010, 2011, 2012 og 2014.

* Begyndede fra 2019 bliver alle tidligere vindere fjernet fra top 50-listen og placeret i en selvstændig kategori.

* Det nye Noma, der åbnede i februar 2018, er dog i spil til listen igen, fordi restauranten har skiftet adresse og koncept.

* Derudover var Geranium sidste år nr. 19 på listen og forventes igen at være i top 50.

* Fire danske restauranter er i år blandt "boblerne": Relæ (nr. 56), Amass (nr. 85), Restaurant 108 (nr. 89) og Kadeau København (nr. 105).

Kilde: Ritzau, World's 50 Best Restaurants.